Uskomaton viritys kaatui - Paavi ei tule Jyväskylään

Jyväskylässä järjestetään syyskussa Athenis Finlandiae -tapahtumaviikko. Tämän vuoden teemoina ovat Venäjä, antiikin sodat, tähtitiede ja siihen pohjautuvat horoskoopit. Tapahtuman järjestää Musiikin, kulttuurin ja taiteen edistämisyhdistys.

Tämänvuotiseen tapahtumaan odotettiin vieraaksi vielä viime syksynä jopa itse paavia. Syyskuussa 2011 Keskisuomalalaisessa julkaistussa tapahtumakoordinaattori Taru-Maija Heilala-Rasimovin haastattelussa vihjattiin että vieraaksi voisi olla tulossa paavi Benedictus XVI.

Katolisen kirkon johtaja on vieraillut Suomessa vain kerran, vuonna 1989, joten vierailu Jyväskylässä olisi ollut megauutinen.

Athenis Finlandiae -tapahtumaviikon tapahtumajohtaja Rauno Hänninen kuitenkin myönsi maanantaina, että ihan näin megaluokan vierasta ei Jyväskylään saada.

– Se oli liian iso meidän mittakaavaamme. Lähestyimme nykyistäkin paavia, ja hän oli suhtautunut myötämielisesti, ja laittanut meille viestiä ja postia. Olemme käyneet kirjeenvaihtoa, mutta tämän projektin voimme tänä vuonna unohtaa, Hänninen kertoo.

Tämänvuotista vierailijaa tapahtumassa Hänninen ei vielä paljasta.

– Ohjelma varmistuu tällä viikolla, Hänninen kertoi.

Ei liene aivan yllättävää, ettei paavin vierailu Jyväskylään toteutunut. Jo syyskuussa Suomen katolisen kirkon tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti kommentoi jyväskyläläishanketta sanoilla "kuulostaa erittäin tähtitieteelliseltä".

Nykyisen paavin edeltäjä Johannes Paavali II vieraili Suomessa kesäkuussa 1989. Hän osallistui ekumeeniseen rukoustilaisuuteen Turun tuomiokirkossa yhdessä arkkipiispa John Vikströmin kanssa ja toimitti muun muassa messun Helsingin jäähallissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.