Uuden kasvipohjaisen viherlannoitteen keskeinen raaka-aine syntyy Viitasaarella – useat paikalliset viljelijät ilmaisseet kiinnostuksensa tuotantoon

Lannoitevalmistaja Ecolan on viime vuodet kehitellyt uutta kasvipohjaista viherlannoitetta, jonka yksi keskeinen raaka-aine syntyy Viitasaaren kesantopelloilla. Raaka-aineena käytetään palkokasveja eli kesantopelloilla viljeltäviä typensitojakasveja: apilaa, härkäpapua ja sinimailasta.

Mädätysprosessissa syntyy typpipitoisen luomulannoitteen komponentteja ja biokaasua.

– Ensimmäiset raaka-aineet ovat jo olemassa. Nimeä lannoitteelle ei vielä ole, mutta se syntyy kolmesta eri komponentista, kertoo luomulannoitteen isä, Ecolanin toimitusjohtaja Hannu Tukiainen.

Kymmenkunta paikallista viljelijää on ilmaissut kiinnostuksen Ecolanin tuotantoon. Lisää tuottajia etsitään koko ajan. Raaka-ainetta eli palkokasveja tullaan viljelemään Viitasaarella ja näillä näkymin noin sadan kilometrin säteellä Ecolanin Viitasaaren tehtaasta. Tuottajien kanssa tullaan solmimaan viljelijäsopimukset.

– Syksyllä 2019 pitäisi valmista tuotetta olla koemarkkinoilla. Vuonna 2020 aloitamme varsinaisen viljelytuotannon, Tukiainen arvioi.

Palkokasvien viljely tuo maatiloille hyötyjä. Typensitojakasvit parantavat maata, samalla suojavyöhykenurmista ja EU:n kesantovelvoitepelloista saadaan viljelijälle taloudellista hyötyä.

Markkinoille syntyy uudenlainen vihannesten viherlannoite erityisesti kuluttajille ja myös ammattikäyttöön.

Viherlannoitteesta kaavaillaan vientituotetta maihin, joissa esimerkiksi uskonto sulkee eläinpohjaisten lannoitteiden käytön pois. Viimeksi Tukiainen vieraili Istanbulissa tekemässä tunnusteluja vientimarkkinoilla. Hänen mukaansa myös Baltian alue on kiinnostunut Ecolanin lannoitteista.

Mielenkiintoa lisää se, että Ecolanin kehittämässä prosessissa syntyy biokaasua. Tämän kaasun talteenotossa voisi olla sauma biokaasulaitoksen toiminnalle, mutta Tukiaisen mukaan kaasun suhteen kukaan ei vielä ole ”hirveän aktiivinen”.

– Biokaasupuolella pitää vielä keskustella siitä, kuka ottaa aktiivisen roolin asiassa. Ecolan se ei kuitenkaan ole, Tukiainen vakuuttaa.

Yhtiö ei ole perustamassa Viitasaarelle biokaasulaitosta.

Tukiaisen mukaan Suomessa on puolenkymmentä potentiaalista kaasuntoimittajaa.

Ecolanin kehitysraiteille nostanut ja kasvattanut toimitusjohtaja Hannu Tukiainen on siirtymässä toimitusjohtajan tehtävistä yhtiön operatiivisiin johtotehtäviin. Yhtiö ilmoitti keskiviikkona etsivänsä uutta toimitusjohtajaa.

– Ecolanin laajentuminen on siinä vaiheessa, että yhtiö tarvitsee uuden, dynaamisen vetäjän. Kaverin, joka vie kasvusuunnan jälleen uudelle tasolle ja vientimarkkinoille. Haemme kansainvälisen liiketoiminnan osaajaa, muotoilee Tukiainen.

Tukiainen jää yhtiön hallitukseen pienomistajien edustajana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .