Uuden kokeilun myötä lapset voivat aloittaa kieliopinnot jo ennen koulutaivalta

Yhä useamman toivotaan valitsevan ensimmäiseksi kielekseen esimerkiksi kiinan tai venäjän.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa kokeilun, jossa vieraan kielen opinnot alkavat jo ensimmäisellä luokalla tai varhaiskasvatuksessa. Yksi tavoitteista on lisätä kielten tarjontaa, jotta yhä useampi lapsi valitsisi esimerkiksi ranskan, venäjän, espanjan tai kiinan ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen.

Kokeilussa on mukana 21 kieltä, joista yleisimpiä ovat englanti, saksa, ruotsi, ranska ja venäjä.

Kokeilulla halutaan myös parantaa lasten mahdollisuuksia aloittaa vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan oppimisen herkkyysiät tulisi huomioida paremmin.

Hänen mukaansa kielen oppimista voisi tuoda leikin avulla jo varhaiskasvatukseen.

– Kansainvälisyys ja kielitaito ovat luku- ja kirjoitustaitoon rinnastettavia tulevaisuuden perustaitoja. Pidän tärkeänä, että koulutusjärjestelmämme antaa pohjan vahvalle kielitaidolle koko Suomessa. On tärkeää, että oppilaat ja heidän vanhempansa tekevät kielimyönteisiä valintoja ja että kunnat tarjoavat mahdollisuuden aloittaa kielten opiskelu varhain, Grahn-Laasonen toteaa ministeriön tiedotteessa.

Kokeilussa on mukana 76 kuntaa ja 19 muuta koulutuksen järjestäjää. Suunnitelmien mukaan kokeiluun osallistuisi 69 000 peruskoululaista, 8 000 esiopetuksessa olevaa ja 7 000 varhaiskasvatuksessa olevaa lasta.

Kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Uusi peruskoulu -ohjelmaa, ja siihen on varattu yhteensä 10 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle.

Kokeilun ensimmäinen vaihe alkaa elokuussa ja toinen vaihe ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.