Uudet levikkiluvut julki – Keskisuomalainen on verkkolehden suosion ansiosta maan neljänneksi suurin päivälehti

"Keskisuomalaisella on päivälehdistä suhteellisesti eniten digitilaajia", riemuitsee kuluttajamyynnin johtaja Erkki Ekonen.

Sanomalehti Keskisuomalainen on pitänyt asemansa Suomen neljänneksi suurimpana päivittäin ilmestyvänä sanomalehtenä. Keskisuomalaisen kokonaislevikki on nyt 71 282 kappaletta.

Keskisuomalainen nousi neljänneksi vuonna 2017 ja piti paikkansa myös viime vuoden levikintarkastuksessa. Levikkiluvussa on kyse kokonaislevikistä, jossa on mukana sekä painetun lehden levikki että digitaalinen levikki.

Keskisuomalaista suurempia päivälehtiä ovat vain Helsingin Sanomat, Aamulehti Tampereella ja Turun Sanomat.

Keskisuomalaisen digilehden levikki nousi edelliseen vuoteen verrattuna 1 962 kappaleella. Tämä tarkoittaa 7,1 prosentin kasvua pelkän digilehden levikissä.

Keskisuomalaisella digitilaajien, joiden tilaukseen ei kuulu painettu lehti, osuus kokonaislevikistä on nyt lähes 42 prosenttia. Yhdistelmätilauksia on 18 prosenttia ja pelkkää painettua lehteä lukee 40 prosenttia.

– Keskisuomalaisella on päivälehdistä edelleen suhteellisesti eniten digitilaajia, kertoo Keskisuomalaisen kuluttajamyynnin johtaja Erkki Ekonen.

Painetun Keskisuomalaisen levikki laski (- 7,4 %) muiden päivälehtien tapaan.

Keskisuomalaisen kokonaislevikki on 41 629 painettua lehteä (sisältää lehti + digi -yhdistelmätilaukset) ja 29 653 digitilausta eli yhteensä tuo 71 282 tilaajaa.

Päätoimittaja Pekka Mervolaa digitilaajien määrän kasvu ilahduttaa.

– Kyse on siitä, että onnistumme tarjoamaan ihmisille kiinnostavaa luettavaa, joka auttaa elämässä selviytymistä.

– Lehti sivistää, viihdyttää ja tarjoaa runsaan sisällön, Mervola kommentoi.

Juhlan paikka! Keskisuomalaisen levikistä vastaava Erkki Ekonen osallistui toimituksen kakkukahveille, joissa juhlistettiin uutta kokonaislevikkilukua. Kuva: Keijo Lehto
 

Media Audit Finlandin toimitusjohtaja Kaija Sinkon mukaan muista isoista seitsemänpäiväisistä lehdistä Helsingin Sanomat kasvatti digilevikkiään viime vuonna 11 prosenttia.

Turun Sanomissa kasvua oli 7,7 prosenttia ja oululaisessa Kalevassa 6,6.

– Keskisuomalaisen digitaalinen levikki, joka sisältää levikkikelpoiset yhdistelmätilaukset, kasvoi meidän tilastojen mukaan 4,3 prosenttia. Tämä luku on myös vertailukelpoinen muihin lehtiin, Sinko kertoo.

Sinkon mukaan digitilaajien määrän kasvu on merkki siitä, että lukijat ovat valmiita maksamaan myös digitaalisesta sisällöstä. Lehtien tilanne digipuolella elää jatkuvasti.

– Osa sanomalehdistä lanseeraa edelleen maksumuureja, jotka ensimmäisenä vuonna voivat nostaa digilevikkiä huomattavastikin. Myös siinä on vaihtelua, kuuluuko digilehti kestotilaajien tilaushintaan vai ei, Sinko kertoo.

Levikintarkastuksessa lasketaan maksullisia kappaleita.

Lehtien virallisia levikkejä tarkistaa Suomessa Media Audit Finland. Se tekee tarkastuksia painetuille lehdille, niiden digitaalisille versioille ja itsenäisille digitaalisille julkaisuille. Levikintarkastuksia on Suomessa tehty jo 60 vuotta.

Päivälehdet

Kuusi Suomen suurinta

Kokonaislevikki  (sisältää printtilehden ja digitilaajat)

1. Helsingin Sanomat, 332 717

2. Aamulehti, 105 730*

3. Turun Sanomat, 76 291

4. Keskisuomalainen, 71 282

5. Savon Sanomat, 57 429

6. Kaleva, 55 305

*tuorein levikkiluku vuodelta 2017 Lähde: Media Audit Finland

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.