Uupumuksen todelliset syyt tärkeä selvittää: Se uhkaa etenkin niitä, jotka ovat tottuneet saamaan paljon aikaan

Lääkäri Markku Leppisaari Jyväskylän työterveydestä kohtaa paljon uupumuksesta kärsiviä. Usein uupuneita yhdistää se, että he ovat monessa mukana. Täsmälleen saman havainnon vahvistaa Terveystalon johtava työterveyspsykologi Anne Rantala. Molemmat painottavat, että uupuneen täytyy löytää omaa aikaa, ja suosittavat somen ja sähköpostin sulkemista.

Uupumuksen on viimeksi julkisesti tunnustanut Vihreiden puheenjohtaja, jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto, 34. Hän kertoi torstaina jäävänsä uupumuksen vuoksi lääkärin määräämälle sairauslomalle. Aallon on kerrottu palaavan eduskuntaan syysistuntokauden aikana.

Uupumuksen todelliset syyt on tärkeä selvittää, Leppisaari muistuttaa.

– Useasti syitä löytyy työelämän ulkopuolelta eli ihmisen yksityiselämästä. Toipumisen kannalta on tärkeää pureutua oikeisiin asioihin, sanoo Leppisaari.

– Vierastan termiä työuupumus. Ihminen on kokonaisuus ja hyvin vähän olen kohdannut pelkästään työstään uupuneita. Usein uupuvien elämä on monella osa-alueella niin kuormittavaa, että palautumiselle ei jää aikaa. On työpaineet, kouluttautumiset, harrastukset, lasten tukeminen kouluasioissa ja lasten kuskaamiset eri rientoihin. Uupumuksessa on kyse siitä, että vaatimukset ylittävät ihmisen voimavarat, huomauttaa Rantala.

Rantala toteaa, että uupuminen ei ole sairaus. Kyse on elämän hallinnan ongelmasta, mikä voi johtaa sairauksiin.

– Uupuneen tulee tiedostaa ja vahvistaa itsetuntemustaan, oppia tuntemaan rajansa. On tehtävä voimavaroihin sopivat valinnat myös työn suhteen. Uupumus kun tuntuu uhkaavan erityisesti niitä, jotka ovat tottuneet saamaan paljon aikaan, pohtii Rantala.

Leppisaari ei kiellä kuntoilua. Liikunnan parissa tulee vain välttää suorittamista.

– Liikunta tutkimusten mukaan puree stressireaktioon. Sellaista on hyvä harrastaa, mikä on palauttanut ja tuonut hyvää mieltä terveenä. Kuntoillessa tulee säilyä liikunnan ilo, kiteyttää Leppisaari.

Rantala ja Leppisaari antavat ystäville täsmälleen saman roolin. Ystävä antaa kiintymystä ja huolenpitoa, mutta ei toimi terapeuttina.

– Työterveyspalvelut, etenkin työterveyspsykologit, auttavat uupuneita tilannetta jäsentelemällä, sanoo Rantala.

– Ammattilainen ei elä tilanteessa niin tunteella. Moneen ongelman käsittelyyn tarvitaan ammatti-ihmisen neutraalia suhtautumista, Lehtisaari kertoo.

Paluu työtehtäviin on tärkeää valmistella hyvin. Leppisaari kertoo, että toipuminen vaatii usein kuukausia. Samalla työnkuvaan tehdään muokkauksia, ja ne voivat olla myös pysyviä.

– Paluuta edeltää palaveri työnantajan kanssa, Leppisaari sanoo.

– Paluu on mahdollista sitä nopeammin, mitä paremmin sitä voidaan tukea työn järjestelyillä.

Rantala näkee Touko Aallon kaltaisen puoluejohtajan paluussa sekä johtajan että julkkiksen haasteita.

– Toipumisaika jää vaalien läheisyydessä lyhyeksi ja julkisuus tuo omat paineensa, kun media seuraa tekemisiä tarkasti. Sen lisäksi hänen työnsä puoluejohtajana on sellainen, että siihen tuskin voidaan paluuvaiheessa tehdä kovin paljon tyypillisiä työhön paluuta helpottavia järjestelyjä, kuten työajan joustoja ja työtehtävien muuta tuunausta, Rantala toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .