Pihalle parkkeeraaminen loppuu jyväskyläläisellä asuinalueella – asukkaiden pysäköinti siirtyy kokonaan maksulliseen parkkihalliin

Jyväskylän Kankaan alueella aukeaa perjantaina uusi parkkihalli. Jyväskylässä uudenlaista pysäköintifilosofiaa on se, että lähes kaikki Kankaan alueen pysäköintipaikat ovat jatkossa maksullisessa parkkihallissa. Tarkoituksena on rauhoittaa talojen pihat ihmisten käyttöön.

– Kankaan alueen asukkaiden pysäköinti on jatkossa vain pysäköintihallissa, muita vaihtoehtoja ei ole. Talojen tonteilla on vain kaksi invapaikkaa, kertoo Jyväs-Parkin toimitusjohtaja Hannu Leskinen.

Kankaan alueen asukkaiden käytössä tähän saakka ollut väliaikainen pysäköintialue P5 Tourujoen vieressä poistuu Leskisen mukaan käytöstä tammikuun alkupuolella.

Ympäri vuorokauden voimassa oleva kuukausipaikka uuteen pysäköintihalliin maksaa 70 euroa. Vain arkisin kello 16–9 sekä viikonloppuisin käytössä olevan asukaspaikan hinta on 40 euroa kuukaudessa.

622 paikkaa hallissa

Uusi pysäköintitalo P-Pergamentti aukeaa perjantaina 15. joulukuuta kello 12 osoitteessa Paperitehtaankatu 3.

Lähes 20 000 neliön laajuinen pysäköintitalo palvelee sekä Kankaan alueen asukkaita että siellä työssäkäyviä ihmisiä.

Pysäköintihallissa on 622 pysäköintipaikkaa. Siinä on seitsemän kerrosta, joista viisi on maan päällä ja kaksi maan alla.

– Talossa hyödynnetään vuoropysäköintiä, eli kun asukas lähtee päivän ajaksi töihin, hänen paikkaansa voi tällä välin hyödyntää joku muu. Näin hallin käyttöastetta voidaan parantaa, kertoo Leskinen.

Nyt avattava halli on alueella ensimmäinen.

– Lähivuosina halleja rakennetaan alueelle 3–4 lisää, seuraavan rakentaminen alkaa kaavapäätöksistä riippuen 2–3 vuoden sisällä, Leskinen sanoo.

Uuden pysäköintitalon jokaisella pysäköintipaikalla on oma sähköpistoke, jota on mahdollista käyttää joko sähköauton lataamiseen tai moottorin lämmittämiseen.

Pysäköintimaksun voi suorittaa automaattikassaan tai pois lähtiessä ulosajopuomilla pankkikortilla.

Taidetta julkisivussa

Taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen ovat suunnitelleet pysäköintitalon kahdelle julkisivupinnalle ulottuvan, yli 2000 neliömetrin kokoisen taideteoksen, jonka aiheena on Jyväskylän historia ja vanhat kartat. Teos herää eloon pimeällä, sillä siinä on ohjelmoitu julkisivuvalaistus.

Sisätilan taiteesta vastaa taiteilija/arkkitehti Kaisa Berry. Kuhunkin kerrokseen suunnitellut seinälle ja lattiaan maalattavat teokset saavat inspiraationsa Jyväskylän vanhoista kartoista ja ne jatkavat karttateemaa.

Taidehankinnat ovat osa Kankaan prosenttikulttuurin taidekokonaisuutta. Teokset julkistetaan virallisesti Valon päivänä helmikuussa.

Juttua korjattu ingressistä 14.12.2017 kello 10:07: Jyväsparkki puutettu Jyväs-Parkiksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .