Uusi arkkipiispa Luoma: En koe edustavani erityisen konservatiivista teologiaa

Uudeksi arkkipiispaksi tänään valittu Espoon piispa Tapio Luoma torjuu ajatuksen siitä, että kirkko kääntyisi hänen mukanaan konservatiivisempaan suuntaan.

Hän ei koe edustavansa erityisen konservatiivista teologiaa ja kertoo hieman vierastavansa koko keskustelua konservatiivi–liberaali-akselista.

– Voi olla, että minun myötäni tulee esiin painotuksia, jotka joidenkin mielestä saattavat kuulostaa konservatiivisemmilta kuin aikaisemmin. Mutta varmaan on luvassa sellaisiakin äänenpainoja, jotka kuulostavat jonkun korvissa liberaaleilta, Luoma arvioi.

– Yksikään arkkipiispa ei voi omalla teologiallaan määrittää sitä, mikä on kirkon teologinen linja. Kyllä se on monesta muusta asiasta kiinni, Luoma sanoo STT:lle.

Luoma sanoo olevansa "sielultaan seurakuntapappi", ja arvioi sen näkyvän myös roolissaan arkkipiispana.

– Se tarkoittaa sitä, että kirkon hengellisen roolin korostaminen kuuluu äänenpainoissani.

Vikström: Teologisena linjavaalina arkkipiispanvaalin tulos huolestuttaa

Luoma päihitti arkkipiispanvaalin toisella kierroksella Porvoon piispan Björn Vikströmin alustavien tulosten mukaan äänin 374,667–292,333.

Vaalin hävinnyt Vikström sanoo olevansa huolissaan siitä, millaisen viestin vaalin tulos antaa kirkon teologisesta linjasta.

– Jos tätä katsoo teologisen linjavaalina, niin olen vähän huolestunut siitä millaisen signaalin se antaa kirkkomme linjasta ja tiestä kohti tulevaisuutta. Tulen itse jatkamaan työtä, ettei kääntyminen kohti konservatiivisempaa kirkkoa toteutuisi, Vikström sanoo STT:lle.

Vikström kuitenkin korostaa, että henkilönä hän pitää Luomaa hyvänä valintana arkkipiispaksi.

– Jos tilannetta lähestyy henkilövaalina, en ole ollenkaan huolestunut. Tapio Luomalla on monta ominaisuutta, jotka tekevät hänestä hyvän arkkipiispan. Toivotan Luomalle voimia ja siunausta tähän haastavaan tehtävään, Vikström painottaa.

Vikström arvioi tapaavansa Luoman seuraavan kerran viimeistään kevään piispainkokouksissa.

– Yhteistyö jatkuu. Ja ystävyyskin, hän sanoo.

Ääniero ennakoitua suurempi

Luoma, 55, aloittaa arkkipiispana kesäkuun alussa. Arkkipiispana vuodesta 2010 toiminut Kari Mäkinen jää tuolloin eläkkeelle.

Luoma sai eniten ääniä myös helmikuun alussa pidetyllä vaalin ensimmäisellä kierroksella, jolla olivat mukana hänen ja Vikströmin lisäksi myös rovasti ja yliopisto-opettaja Heli Inkinen, lähetysjohtaja Ville Auvinen ja kansanedustaja Ilkka Kantola. Luoma sai äänistä 38 prosenttia ja Vikström 26 prosenttia. Koska kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä, vaali venyi toiselle kierrokselle.

Toisesta kierroksesta ennakoitiin tasaista. Luoma sai lopulta yli 56 prosenttia äänistä. Hän voitti Vikströmin suurimmassa osassa hiippa- ja rovastikunnista. Vikström sai enemmän ääniä vain Porvoossa, Helsingissä, Turussa ja Paimiossa.

Tuomiokapituli vahvistaa vaalin tuloksen perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.