Uusi ennuste: Jyväskylä viiden nopeimmin kasvavan kaupunkiseudun joukossa vuonna 2040 – "Suhteellinen asemamme Suomessa vahvistuu"

Tuore väestökehityslaskelma ennustaa, että Suomessa on vain kolme selkeästi kasvavaa kaupunkiseutua vuonna 2040: Helsingin, Tampereen ja Turun seudut. Maltillista kasvua on vielä Jyväskylässä ja Oulussa ja pientä kasvua Kuopiossa, mutta näilläkin alueilla väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä.

Tieto käy ilmi aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n perjantaina julkaistusta ennusteesta. Väestöennusteen tilaajat ovat Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo), Kuntarahoitus, kiinteistöalan yhteistyöjärjestö RAKLI ja ympäristöministeriö. Tarkastelussa ovat Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lahden, Jyväskylän, Kuopion, Seinäjoen, Joensuun ja Vaasan kaupunkiseutujen väestökehitykset vuosina 2017–2040.

MDI:n ennuste perustuu uusimpiin tietoihin Suomen alentuneesta syntyvyydestä sekä muuttoliikkeen trendeistä. Konsulttitoimisto huomauttaa, että Suomessa on tapahtunut syntyvyyden romahdus, jonka myötä maan odotettu väestölisäys onkin 2017–2040 vain 1,6 prosenttia Tilastokeskuksen aiemmin ennustaman 5,9 prosentin sijasta.

MDI ennustaa, että Suomen väestö keskittyisi selvästi nykyistä nopeammin ja alueiden väliset erot repeäisivät entistä isommiksi. Tämä johtuu ennen muuta siitä, että kun lapsia ei synny samaan tahtiin kuin ennen, maan sisäinen ja ulkomailta tuleva muuttoliike korostuvat.

Suomen väkiluku kasvaisi vuoteen 2040 mennessä vain 90 000 asukkaalla. Sen sijaan pääkaupunki imisi muusta Suomesta ja ulkomailta tänä aikana 270 000 asukasta. Tämä tarkoittaisi sitä, että pääkaupunkiseudun ulkopuolinen väki vähenisi 180 000 asukkaalla.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa, että Suomen julkinen talous on haasteen edessä, jos väestön määrä vähenee ennustetusti.

Nopeimmin kasvavien keskusten ulkopuolella asuntoja on vaikea saada kaupaksi, lisäksi väestökehityksellä voi olla vaikutusta hänen mukaansa myös elinkeinorakenteeseen.

– Erikoisosaajia vaativa yritys ei välttämättä pysty tulevaisuudessa perustamaan konttoriaan kuin muutamaan kasvukeskukseen, Brotherus huomauttaa.

Jyväskylän seudulla asuisi vuonna 2040 ennusteen mukaan 193 454 asukasta. Jyväskylän kasvu jäisi ennusteessa selvästi heikommaksi kuin Tilastokeskus on ennustanut. Tämä johtuu erityisesti syntyvyyden alenemisesta.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto pitää selvitystä oikean suuntaisena.

– En pidä tätä erityisen huolestuttavana Jyväskylän kannalta, päin vastoin meidän suhteellinen asemamme Suomessa vahvistuu.

Syntyvyyden kehitykseen on Koiviston mielestä vaikea vaikuttaa, sen sijaan

työperäistä maahanmuuttoa pitäisi hänen mielestään lisätä selvästi.

– Avainasemassa tässä ovat oppilaitokset. Täällä opiskelevat 2 500–3 000 kansainvälistä opiskelijaa pitäisi saada jäämään alueelle, hän toteaa.

Koivisto pitää kuitenkin tärkeänä, että valtiovalta ei omilla toimillaan kiihdyttäisi keskittymiskehitystä. Koivisto viittaa muun muassa maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksiin, joiden ulkopuolelle Jyväskylä on jäänyt.

Jyväskylän seutukunnan väkiluku oli vuoden 2017 lopussa 184 333 henkilöä.

Väkiluku kasvaisi MDI:n ennusteessa 9 121 henkilöllä (4,9 %) vuosien 2017-2040 välillä.

Kasvu jää selvästi heikommaksi Tilastokeskuksen 2015 ennusteeseen verrattuna.

Vähäisempi kasvu perustuu syntyvyyden alenemiseen 2010-luvulla: syntyneiden määrä on laskenut yli viidenneksellä vuosien 2010–2017 aikana.

Syntyvyyden laskun myötä Jyväskylän luonnollinen väestönlisäys jää yli 10 000 henkilöä pienemmäksi kuin vuonna 2015 ennustettiin.

Seudun väestönkehitys perustuu ulkomailta saatavaan muuttovoittoon.

Jyväskylän seudun väestö alkaa vähentyä ennusteen mukaan vuodesta 2034 lähtien.

MDI ennustaa, että Jyväskylän seudulla asuisi 193 454 asukasta vuonna 2040.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa, että Jyväskylä on ennenkin kasvanut ennustettua nopeammin.

– Olemme aikaisemmin voittaneet Tilastokeskuksen väestöennusteet. Tarkoitus on – ja teemme kaikkemme – että voitamme tämänkin ennusteen, Koivisto toteaa.

Hänen mielestään Jyväskylällä on tähän hyvät edellytykset.

– Esimerkiksi viime vuonna maan sisäinen muuttovoitto oli Jyväskylässä vahvinta koskaan, olimme siis vetovoimaisempi kuin koskaan, Koivisto sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .