Uusi ennuste: Suomeen tulossa jopa 15 000 turvapaikanhakijaa vähemmän

Tiedot Suomen tehostetuista rekisteröintitoimista ja palautuspolitiikasta näyttävät pienentäneen turvapaikanhakijoiden määrää. Sisäministeriö antoi keskiviikkona uuden arvion, jonka mukaan vuoden loppuun mennessä Suomeen saapuu 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa. Aiempi ennuste oli 50 000.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että tieto Suomen pakollisesta rekisteröitymisestä on saavuttanut hakijat hyvin. Heidät on pystytty ohjaamaan lähes kokonaan Tornioon, jossa järjestelykeskus on pystynyt hoitamaan rekisteröinnit.

Lisäksi Suomi on ilmoittanut tiukentavansa turvapaikkakriteerejä hakijoiden suurimman ryhmän eli irakilaisten osalta ja neuvottelevansa palautussopimuksesta Irakin kanssa.

– Jos on tieto, että palautuspolitiikkamme on tehokasta, niin se pistää ehkä miettimään sellaisen ihmisen osalta joka ei ole turvapaikan tarpeessa, Orpo sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Orpo arvioi, että suuri merkitys Suomen määriin on myös Ruotsin pari viikkoa sitten aloittamalla tehostetulla ulkomaalaisvalvonnalla.

– Ruotsin tilanne on kaiken kaikkiaan aika vaikea. Ruotsi arvioi viime viikolla, että heille voi tulla 150 000–180 000 turvapaikanhakijaa, mikä on kyllä hurja määrä, Orpo sanoi. Hänen mukaansa Ruotsin tilannetta seurataan tiiviisti, sillä se voi vaikuttaa Suomeen nopeasti.

Eurooppaan tulijoita entiseen malliin

Sisäministeriöstä korostetaan, että loppuvuoden tilanne voi edelleen muuttua. Määrään vaikuttaa turvapaikanhakijoiden vastaanottotilanne muualla Euroopassa, eikä Eurooppaan tulijoiden määrässä näy pienenemistä.

Ministeriö pystyy päivittämään arviotaan käytännössä muutaman viikon hakijamäärien perusteella. Tornion järjestelykeskusta pidetään Orpon mukaan toiminnassa niin kauan kuin tarvetta on, eikä se vielä näytä poistuvan.

Irakilaisia koskevien tiukempien turvapaikkakriteerien on määrä valmistua ensi tiistaina, ja Orpo arvioi niiden vaikuttavan hyväksymisprosenttiin ”merkittävällä tavalla”.

Kriteerien valmistuttua aletaan purkaa maahan jo tulleiden noin 16 000 irakilaisen hakemuspinkkaa. Sisäministeriön mukaan tavoitteena on saada nämä päätökset tehtyä kevääseen mennessä.

Poliisin uudistus nopeuttaa turvapaikkatutkintaa