Uusi ennuste: Suomeen tulossa jopa 15 000 turvapaikanhakijaa vähemmän

Tiedot Suomen tehostetuista rekisteröintitoimista ja palautuspolitiikasta näyttävät pienentäneen turvapaikanhakijoiden määrää. Sisäministeriö antoi keskiviikkona uuden arvion, jonka mukaan vuoden loppuun mennessä Suomeen saapuu 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa. Aiempi ennuste oli 50 000.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että tieto Suomen pakollisesta rekisteröitymisestä on saavuttanut hakijat hyvin. Heidät on pystytty ohjaamaan lähes kokonaan Tornioon, jossa järjestelykeskus on pystynyt hoitamaan rekisteröinnit.

Lisäksi Suomi on ilmoittanut tiukentavansa turvapaikkakriteerejä hakijoiden suurimman ryhmän eli irakilaisten osalta ja neuvottelevansa palautussopimuksesta Irakin kanssa.

– Jos on tieto, että palautuspolitiikkamme on tehokasta, niin se pistää ehkä miettimään sellaisen ihmisen osalta joka ei ole turvapaikan tarpeessa, Orpo sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Orpo arvioi, että suuri merkitys Suomen määriin on myös Ruotsin pari viikkoa sitten aloittamalla tehostetulla ulkomaalaisvalvonnalla.

– Ruotsin tilanne on kaiken kaikkiaan aika vaikea. Ruotsi arvioi viime viikolla, että heille voi tulla 150 000–180 000 turvapaikanhakijaa, mikä on kyllä hurja määrä, Orpo sanoi. Hänen mukaansa Ruotsin tilannetta seurataan tiiviisti, sillä se voi vaikuttaa Suomeen nopeasti.

Eurooppaan tulijoita entiseen malliin

Sisäministeriöstä korostetaan, että loppuvuoden tilanne voi edelleen muuttua. Määrään vaikuttaa turvapaikanhakijoiden vastaanottotilanne muualla Euroopassa, eikä Eurooppaan tulijoiden määrässä näy pienenemistä.

Ministeriö pystyy päivittämään arviotaan käytännössä muutaman viikon hakijamäärien perusteella. Tornion järjestelykeskusta pidetään Orpon mukaan toiminnassa niin kauan kuin tarvetta on, eikä se vielä näytä poistuvan.

Irakilaisia koskevien tiukempien turvapaikkakriteerien on määrä valmistua ensi tiistaina, ja Orpo arvioi niiden vaikuttavan hyväksymisprosenttiin ”merkittävällä tavalla”.

Kriteerien valmistuttua aletaan purkaa maahan jo tulleiden noin 16 000 irakilaisen hakemuspinkkaa. Sisäministeriön mukaan tavoitteena on saada nämä päätökset tehtyä kevääseen mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisin uudistus nopeuttaa turvapaikkatutkintaa

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

Tuhansia "turhia" työtunteja ja satoja äänestyksiä: eduskunnan budjettisyksy halutaan tiiviimmäksi

Pääsihteeri Paavola: ”Olen kansanedustajien palvelija”

Lääkärijonoissa viikkojen haitari – kiireetöntä lääkäriaikaa joutuu Keski-Suomessa odottamaan jopa yli 50 päivää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.