Sairastatko tätä sairautta? Hallitus on viemässä korvaukset pois

Keskiviikkona julkistetun hallitusohjelman mukaan ruokavaliokorvaus poistuisi 1.1.2016 alkaen. Se vaikuttaisi merkittävästi esimerkiksi keliaakikkojen elämään, sillä keliakian täsmähoito on nimenomaan gluteeniton ruokavalio. Yli 16-vuotiaat keliakiaa sairastavat voivat nykyisin saada Kelan maksamaa ruokavaliokorvausta 23,60 euroa kuukaudessa.

– Olemme tyrmistyneitä hallituksen suunnitelmista. Gluteeniton ruokavaliohoito tulee kalliiksi keliakiaa sairastaville, joten siihen tarvitaan ehdottomasti yhteiskunnan tukea, korostaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Siihen ei ole lääkettä. Hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa monia lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, lapsettomuutta ja vakavimmillaan ohutsuolen syöpää.

– Kun keliakiaa sairastavalla on taloudelliset mahdollisuudet hoitaa sairauttaan, hän on täysin työ- ja toimintakykyinen, yhteiskunnan tuottava jäsen. Olemme hyvin huolissamme, miten pienituloiset, opiskelijat ja työttömät pärjäävät, jos he eivät saa taloudellista tukea sairautensa hoitoon, Kekkonen painottaa.

Ruokavaliokorvaus kattaa vain osan gluteenittoman ruokavaliohoidon aiheuttamista lisäkustannuksista. Vuonna 2014 tehdyn hintaselvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio aiheuttaa keliakiaa sairastavalle ylimääräisiä kustannuksia 68 euroa kuukaudessa.

– Hallituksen suunnitelma asettaa keliakiaa sairastavat yhä eriarvoisempaan asemaan verrattuna muihin pitkäaikaissairaisiin, Kekkonen sanoo.

Suomessa keliakiaa sairastaa yli 36 000 ihmistä. Kelan maksamaa ruokavaliokorvausta sai helmikuussa 2015 yhteensä 33 640 henkilöä, mikä tarkoittaa vuositasolla 9,6 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.