Uusi huume valvontalistalle

Aggressiivisesti markkinoitu psykoaktiivinen aine bentsyylipiperatsiini on otettu EU-maissa huumevalvonnan piiriin. Euroopan huumevalvontaviraston päätös oli vastaus aineen lisääntyvän käytön aiheuttamaan huoleen.

Vähittäismyyjät ovat viime vuosina markkinoineet BZP:tä ekstaasin laillisena vaihtoehtona. Sitä on ollut tarjolla muun muassa internetissä, yökerhoissa ja festareilla. Täysin synteettistä ainetta on markkinoitu harhaanjohtavasti myös luonnontuotteena tai yrttituotteena. Näin on pyritty antamaan kuva turvallisesta tuotteesta.

BZP:n on todettu voivan aiheuttaa käyttäjilleen vakavia haittavaikutuksia, mutta yhtään kuolemantapausta ei toistaiseksi ole pystytty yhdistämään suoraan sen käyttöön.

EU pyysi vuosi sitten virallisen arvioinnin aineen aiheuttamista terveydellisistä ja sosiaalisista riskeistä, ja maanantaina tehty päätös perustuu näihin selvityksiin.

BZP:tä on tähän mennessä tavattu jo 14 EU-maassa, muun muassa Suomessa. Suomessa on aineen laillisuudesta kyselty esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla ahkerasti.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.