Uusi kirkkoherra on Konneveden riitaisan seurakunnan viimeinen mahdollisuus – riidantäyteisiin vuosiin mahtuu Elvis-messu, liperipaitoja, maanlaajuista mainetta, rahasotkuja ja varoituksia

Pilvet roikkuvat apeina Konneveden jylhän graniittikirkon yllä.

Edesmennyt kirkonrakentaja on hakannut kirkon oven yläpuolelle huolellisesti vuosiluvun 1922. Kirkko ja paria vuotta aiemmin perustettu Konneveden seurakunta täyttävät pian 100 vuotta. Voi kuitenkin olla, että seurakunta ei näe juhlapäiväänsä itsenäisenä, sillä sen luottamushenkilöt ovat jakautuneet kahteen riitelevään leiriin. Pro Konnevesi ja Uusi liitto -ryhmittymät eivät näytä kilpailevan keskenään toistensa kunnioittamisessa, vaan eripurassa.

 

Mistä Konneveden riidassa oikein on kysymys? Ongelmien syyt riippuvat täysin siitä, keneltä kysyy. Ristiriidat näyttävät alkaneen jo vuosia sitten. Vuonna 2009 seurakunnassa järjestettiin piispantarkastus. Tarkastuspöytäkirjan mukaan seurakunnan työilmapiirissä ”on tullut esille vastakkainasettelua”. Seurakunnan todettiin tarvitsevan ulkopuolista pitkäaikaista apua. Vuonna 2011 ja 2013 pidettiin kaksi aluehallintoviraston työsuojelutarkastusta, joissa raportoitiin vakavista ongelmista. Kuusi työntekijää myös irtisanoutui lyhyessä ajassa. Ongelmia todettiin edelleen seuraavassa piispantarkastuksessa vuonna 2016.

Riitojen alku juontaa kauas. Seurakuntaan oli tullut 2000-luvun alussa värikäs ja lahjakas kanttori Alexi Juhanpelto sekä muutamaa vuotta myöhemmin uusi kirkkoherra Olavi Virtanen.

Kaksikko pisti tuulemaan.

Syntyi taiteellisesti korkeatasoinen Vox Elevato -festivaali, Elvis-messu, Feministimessu ja jopa Juice-konsertti. Seurakunnassa nähtiin kantaaottavia näytelmiä, kuten Fundamentalisti ja Vuosaaren Vapahtaja. Kirkko meni jopa kapakkaan, ja ihme tapahtui. Seurakunnan tilaisuuksiin alkoi tulvia väkeä ympäri maan. Konneveden seurakunnan maine kiiri kauas.

Uusi liitto -ryhmittymää edustava kirkkoneuvoston jäsen Harri Vainio kuvaa, että kun hän muualla opiskellessaan luki Vox Elevatosta, hän tunsi ylpeyttä kotiseurakunnastaan.

– Seurakunnassa oli älyttömän hyviä juttuja, hän sanoo.

Riehakkuus kuitenkin lisääntyi ja sai joidenkin mielestä ikäviä piirteitä. Uuden liiton kirkkoneuvostossa istuva jäsen Margit Waris kertoo joidenkin seurakuntalaisten kokeneen, että seurakunta ei toivonut enää hiljaisten penkinkuluttajien tai ”vanhoillisiksi” nimittämiensä osallistumista.

Kuin piste i:n päälle olivat Vox Elevato -liperipaidat, jotka kirkuivat ”Uskovaisten kauhuksi – Rakkauden ammattilainen”. Virtanen myös ilmoitti julkisuudessa, ettei usko ruumiin ylösnousemukseen. Oli myös kiistaa Vox Elevaton kustannuksista. Näistä ja monista ääneen mainitsemattomista syistä kirkkoneuvoston joidenkin jäsenten ja kirkkoherran välit muuttuivat jäätäviksi. Vainion mukaan Vox Elevato ei kuitenkaan ole syynä tilanteeseen, jossa nyt ollaan.

– Varsinaiset ongelmat alkoivat vasta sitten, kun kirkkolakia ei noudatettu, Waris sanoo.

Wariksen ja Vainion mukaan vastakkainasettelua haettiin tarkoituksellisesti.

 

Vuonna 2017 sattui tapaus, joka lopulta vei Olavi Virtaselta kirkkoherran viran. Virtanen palkkasi loppuvuodesta 2017 vt. talouspäällikön, joka puolestaan purki vasta valitun seurakuntasihteerin virkasuhteen koeajalla ja palkkasi tehtävään kirkkoherran puolison Riitta Virtasen. Samana vuona Olavi Virtanen oli jo saanut yhden tuomiokapitulin huomautuksen, kaksi piispan varoitusta ja yhden piispan huomautuksen.

Tuomiokapituli katsoi, että Virtanen oli pyrkinyt järjestelmällisesti sivuuttamaan kirkkoneuvoston päätöksenteosta ja ylittänyt toimivaltansa tekemällä päätöksiä asioissa, joissa ratkaisuvalta kuului yksiselitteisesti kirkkoneuvostolle. Tuomiokapituli irtisanoi Virtasen kirkkoherran tehtävästä helmikuussa 2018. Virtasen valitus päätöksestä on edelleen hallinto-oikeudessa, josta odotetaan ratkaisua aikaisintaan tulevana syksynä. Kirkkoneuvosto ei myöskään jatkanut Riitta Virtasen seurakuntasihteerin määräaikaisuutta, mistä myöskin käytiin oikeustaisto, jonka Riitta Virtanen kuitenkin hävisi.

 

Tuomiokapituli määräsi Olavi Virtasen tilalle vt. kirkkoherraksi Juho Hintikan. Tämä ehti hoitaa kirkkoherran virkaa alle kaksi vuotta, kunnes uupui tehtävässään. Välissä oli käyty uudet seurakuntavaalit, joissa äänestysprosentti nousi harvinaisen korkealle, 41,9 prosenttiin. Pro Konnevesi -liike sai vaaleissa äänivyöryn.

Entinen Uusi liitto -mielinen kirkkoneuvosto sai väistyä, ja vallan kahvaan tarttui Pro Konnevesi. Liikkeen johtohahmona kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Riitta Virtanen. Uusi valta alkoi tehdä valituksia Hintikasta, joka jättäytyi pois tehtävästä kesän alussa 2019. Kiistaan käyty myös edellisen kauden pöytäkirjojen avoimuudesta, Riitta Virtasen oikeudenkäyntikulujen perimisestä ja lukuisista muista asioista.

Nyt apuun uudeksi vt. kirkkoherraksi on pyydetty eläkkeellä olevaa lääninrovastia, Rautalammin ex-kirkkoherra Raimo Jalkasta.

Riitaisassa Konneveden seurakunnassa vaihtuu taas johtaja – uudeksi kirkkoherraksi tulee nyt eläkeläinen Rautalammilta  

Ulkopuolelta katsoen hän on mahdottoman tehtävän edessä. Jalkanen uskoo kuitenkin, että seurakunta voidaan vielä säilyttää itsenäisenä ja riidat sopia.

– En olisi suostunut tähän tehtävään, jos pitäisin sitä mahdottomana. Olen ottanut yhteyttä muutamiin luottamushenkilöihin, kaikki haluavat pohjimmiltaan Konneveden seurakunnan parasta. Uskon, että järki voittaa tunteen, mutta jos epäonnistun, en hirveän korkealta tipahda.

Sekä Pro Konnevesi että Uusi liitto -liikettä ajaa loppujen lopuksi sama pyrkimys: se, että seurakunta säilyisi itsenäisenä.

– Jospa unohdettaisiin halu olla oikeassa, eikä ihan pienestä loukkaannuttaisi. Tunkioiden kaivelu pitäisi kuitenkin lopettaa, toteavat Vainio ja Waris.

– Seurakunnan pitää ottaa käsittelyyn asioita, jotka ovat oikeasti tärkeitä, kuten henkilöstöstrategia ja kiinteistöstrategia, lausuu sovun edellytyksistä Pro Konnevesi -ryhmää edustava Matti Rossi.

 

 

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .