Uusi koulu aiheuttaa huolta Palokassa: "Miksi ei rakennettu vasta myöhemmin?"

Koululaisten vanhemmat ovat yleensä huolissaan lähikoulujen lakkauttamisesta.

Mutta ei uusien koulujen rakentaminenkaan aina kerää kehuja. Näin on käynyt Palokan Savulahdessa, jossa aloittaa elokuussa uusi 1.–4.-luokkien päiväkotikoulu.

Koulu valmistuu ennen kuin suurin osa Savulahden asuinrakennuksista on muuttovalmiita, joten se täytetään aluksi muiden lähialueiden lapsilla. Tästä ovat huolestuneet erityisesti Elovainion alueen asukkaat.

Kun perheet muuttivat Elovainioon, uskottiin lasten menevän Keski-Palokan kouluun. Nyt suuri osa alueen lapsista ollaan ohjaamassa oppilaiksi Savulahteen.

– Tämä on aiheuttanut paljon huolta ja keskustelua. Monelle Keski-Palokka on tullut tutuksi ja turvalliseksi kouluksi, jota käyvät myös isosisaret, Kaisu Varis kertoo.

Hänen lapsistaan toinen aloittaa syksyllä peruskoulun ja toinen käy toista luokkaa Keski-Palokassa. Varikselta on kysytty mielipidettä siihen, haluaako hän lapsensa jatkavan Keski-Palokassa. Varis ei kuitenkaan tiedä, onko mielipiteellä merkitystä. Ekaluokkalaisten kohdalla yksi luokka opettajineen on siirtymässä Elovainiosta Savulahteen.

Myös Keski-Palokan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Mari Hokkanen asuu Elovainiossa. Hän on huolissaan Savulahden koulumatkan turvallisuudesta ja kokee, että alueen lapsia pompotellaan koulujen välillä.

– Miksi koulua ei rakennettu vasta silloin, kun sille on todellinen tarve, Hokkanen kysyy.

Kun uudet Savulahti ja Savulahti II -asuinalueet valmistuvat, uskoo Hokkanen elovainiolaisten koulusuunnan kääntyvän jälleen kohti Keski-Palokkaa.

 

Tällä hetkellä Elovainiosta ei ole suoraa tieyhteyttä Savulahteen, vaan uuteen kouluun pitäisi kulkea joko vilkkaan Ruokkeentien yli tai Palokan markettien alikulusta kiertäen.

Alueen kaavassa koulun kohdalle on suunniteltu kiertoliittymä ja alikulku, josta jatkuisi uusi tie suoraan Elovainioon. Alikulun suhteen ei ole tehty minkäänlaisia rakennustöitä, joten Elovainion vanhemmat pelkäävät lasten joutuvan koulutielle rakennustyömaiden läpi.

Jyväskylän kaupungin rakennuttajapäällikkö Jari Lohi vakuuttaa kuitenkin, että tarvittavat liikennejärjestelyt ehditään tehdä.

– Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa toukokuussa. Elokuussa koulun alkaessa pitäisi olla valmiina sekä alikulku että väliaikainen tieyhteys Savulahdesta Elovainioon, Lohi sanoo.

Väliaikainen tie kulkee tulevan Savulahti II -asuinalueen läpi ja siihen tehdään myös valaistus.

Jyväskylän perusopetuksen pohjoisen–itäisen-alueen palvelujohtaja Sami Lahti muistuttaa, että koulutiloja rakennetaan useiksi vuosikymmeniksi, jolloin ratkaisussa pitää katsoa kauemmaksi kuin 1–5 vuoden päähän.

Lisäksi etenkin kasvaville alueille syntyy aina ”raja-alueita”, joissa ei ole varmuutta siitä, että esimerkiksi kaikki sisarukset pääsevät samaan kouluun.

– Palokassa tällainen tilanne on ollut kymmeniä vuosia. Haukkala oli pitkään raja-alue, samoin vuorollaan Mannila ja Heikkilä, Lahti sanoo.

– Nyt Elovainion ja Nuutin suhteen on se tilanne, että koulutilojen ja ekaluokkalaisten määrä vaikuttaa vuosittain siihen, mihin kouluun oppilas ohjataan.

Lahden mukaan päiväkoti-koulun sijoittuminen Savulahteen katsottiin järkeväksi, koska Haukkalan, Nuutin ja Elovainion alueet ovat lähellä sitä ja uudet Savulahden alueet rakentuvat koulun viereen.

Lisäksi Savulahteen oli tarkoitus ohjata Saarenmaan koulun oppilaat. Kun Saarenmaan koulua ei lakkautettu, aloittaa Savulahden koulu Lahden mukaan vajaalla oppilasmäärällä.

– Pyrimme huomioimaan kokonaisuudessa mahdollisimman ehyet koulupolut ja sisarussuhteet, jos se vain on mahdollista. Valitettavasti tilanne voi kuitenkin vaihdella vuosittain, Lahti sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .