Uusi kuntalaki kannustaa kokopäiväiseen politikointiin

Uudella kuntalailla pyritään helpottamaan muun muassa kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävään tarttumista ja sen hoitamista.

Parhaillaan kunnissa lausuntokierroksella olevaan lakiluonnokseen on kirjattu säännöksiä muun muassa luottamustehtävän osa-aikaisesta tai kokopäiväisestä hoitamisesta. Käytännössä muutokset mahdollistavat esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtajan tai joiden lautakuntien puheenjohtajien tehtävien hoitamisen entistä ammattimaisemmin.

–?Muutos luo edellytyksiä tehtävään hakeutumiselle aiempaa laajemmalta alueelta, neuvotteleva virkamies Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä perustelee.

Samalla vahvistetaan myös poliittista ohjausta.

Luonnoksen mukaan päätoimisella luottamushenkilöllä on aina oikeus saada päätyöstään virka- tai työvapaata tehtävän hoitamiseksi. Työhön saa palata, jos tehtävä päättyy ennenaikaisesti.

Osa-aikaisen puolestaan pitää edelleen sopia vapaasta työn-antajansa kanssa. Molemmista vaihtoehdoista kertyy vuosilomaa, ja molemmissa tehtävissä on mahdollisuus sairauslomaan, perhevapaaseen ja työterveyshuoltoon siten, kuin kunnan viranhaltijoilla.

Kokopäiväisyydestä ja osa-aikaisuudesta maksetaan jatkossa luonnoksen mukaan palkkaa. Sen suuruudesta päättää kunnanvaltuusto.

Uusi laki edellyttää kunnanjohtajan kanssa tehtävää johtajasopimusta. Se selkiyttää valmistelevan viranhaltijatyön tehtävänjakoa poliittista päätöksentekoa johtavan hallituksen puheenjohtajan kanssa.

Laista ei kuitenkaan ole haluttu tehdä liian tiukasti kunnan johtamista normittavaa. Kunnat voivat edelleenkin itse hakea parhaan tasapainon poliittisen johtamisen ja virkakoneiston johtamisen välille. Kuntalakiehdotus sisältää kaikille luottamushenkilöille oikeuden saada työstään vapaata kunnan toimielinten kokouksia varten.

Työnantaja voi kieltäytyä antamasta vapaata vain painavasta syystä ja edellytyksellä, ettei kokous ole ollut työnantajan tiedossa vähintään kahta viikkoa aiemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kupanjoen kunnostus valmistuu ensi syksynä – Keuruulla tulviva joki esti työn viemisen loppuun marraskuussa

Jyväskyläläismies nosti 14 000 euron työttömyyspäivärahat, vaikka kävi töissä

Mies autoili päin punaisia keskiviikkoiltana Jyväskylässä – törmäsi suojatiellä kahteen pyöräilijään, molemmat sairaalaan

Isojen kuntosaliketjujen asiakasturvallisuudessa puutteita – "Onnettomuuskirjanpito on olematonta"

Vuoden turhake on korjauskelvoton elektroniikka – erityishaukkuja saavat älypuhelimet

Nelostie aiotaan nostaa penkereelle Vaajakoskella – ely-keskuksen mukaan melutaso ei kuitenkaan nouse

Yön uutiskooste: Haavisto selvittää keskustan eduskuntaryhmälle al-Hol-asiaa, yli 70 kuoli iskussa Nigerissä, naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa ennätykseen

Verohallinnon kysely: Lähes kaikki suomalaiset maksavat veronsa tunnollisesti ajallaan ja ylpeinä

Jyväskylän seurakunta leikkasi naispappeja syrjivien avustuksia: "Ei voi ajatella, että jos syrjitään ihan vähän, se on ok"

Lännen Media: Vankilavirkailijat ovat joutuneet poikkeuksellisen monen väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi – taustalla saattaa olla liivijengi United Brotherhood

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.