Uusi laki siirtää isolla lippaalla varustetut puoliautomaattiaseet kiellettyjen luokkaan

Eduskunta hyväksyi viimeisenä istuntopäivänään muutoksen ampuma-aselakiin. Jatkossa aiemmin luvanvaraiset isolla lippaalla varustetut puoliautomaattiaseet siirtyvät kiellettyjen aseiden A-luokkaan.

A-luokan aseisiin voi yhä saada luvan esimerkiksi urheiluammunta-, maanpuolustus- tai keräilytarkoituksessa.

Lainvalmistelu tapahtui sisäministeriössä, jonka mukaan Suomen lainsäädäntöön tuotiin EU:n asedirektiivin vaatimat muutokset. Asedirektiivin muutokset puolestaan johtuvat sisäministeriön mukaan Euroopassa lisääntyneistä terrori-iskuista, joissa on muun muassa käytetty sarjatuliaseita.

–  Direktiivi edellyttää, että ampumaurheiluun lupaa hakevan on täytynyt kuulua yhdistykseen ja harjoitella 12 kuukauden ajan, jotta lupa kielletyn aseluokan aseeseen voidaan myöntää, sanoo sisäministeriön erityisasiantuntija Elina Rantakokko.

Sisäministeriön mukaan lainvalmistelun lähtökohtana pidettiin sitä, ettei laki vaikeuta reserviläistoimintaa ja muuta aseharrastamista Suomessa.

–  Meillä on aikaisemminkin ollut aika tiukka lainsäädäntö, joten käytännön vaikutuksia ei varmaankaan juuri ole, Rantakokko arvioi.

Rantakokon mukaan kiellettyjen luokkaan siirtyviä aseita on Suomessa noin 10  000, joka on varsin pieni osa puolentoista miljoonan luvanvaraisen aseen kannasta. Lisäksi lainmuutos koskee pääosin aseita, joille on haettu lupaa kesäkuun 2017 jälkeen eli EU:n asedirektiivin voimaantulon jälkeen.

Ei suuria käytännön muutoksia

Perussuomalaisissa ampuma-aselain hyväksyminen tyrmättiin tuoreeltaan. Puolue katsoo, että tiukennukset hankaloittavan ammunnan harrastajien ja asekeräilijöiden asemaa.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg kuvaa vääntöä aselain lakiesityksestä ”tuskalliseksi prosessiksi”. Lain yksityiskohdista on väännetty kiivaasti, mutta tänään hyväksytty laki kuitenkin näyttää huomattavasti paremmalta kuin vielä viime kesänä.

–  Nyt siellä on urheiluammuntaväylä ja maanpuolustusväylä näille puoliautomaattiaseille. Me näemme sen siten, että ammunta puoliautomaattiaseilla voi jatkua pitkälti sillä tavalla kuin ennenkin, Nyberg toteaa.

–  Jatkossa ampumaseuran jäsenyys on urheiluammuntaperusteisessa luvassa pakollinen, mutta sekään ei meidän näkökulmastamme juuri asioita käytännössä muuta.

Vanhat lippaat välttävät luvanvaraisuuden

Eräs ilmeinen muutos hyväksytyssä lakiesityksessä on puoliautomaattiaseiden isojen lippaiden muuttuminen luvanvaraisiksi. Pitkien aseiden osalta kyse on yli kymmenen patruunan lippaasta ja lyhyiden aseiden osalta yli 20 patruunan lippaista.

Laki ei kuitenkaan koske vanhoja, lähinnä muistoesineenä käytettäviä lippaita. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomi-konepistoolin ja Emma-pikakiväärin lippaat, jotka eivät sovellu enää yhdistettäviksi uudempiin itselataaviin aseisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.