Uusi lastensairaala tarjoaa tekemistä ja mukavuuksia todennäköisesti niin paljon kuin sairaiden hoitoon keskittyvä laitos voi – katso 20 kuvaa

Haluatko olla Apina, Pelle vai Pingviini? Tämän lapsi päättää, kun hän ilmoittautuu Uuden lastensairaalan potilaaksi ja valitsee itselleen virtuaalihahmon. Lapsi kutsutaan esimerkiksi tutkimuksiin avatarnimellä Nalle, eikä sukunimellä. Kyse ei ole pelkästä viihteestä, vaan myös potilaiden yksityisyydestä.

Tekemistä ja mukavuuksia sairaala tarjoaa todennäköisesti niin paljon kuin sairaiden hoitoon keskittyvä laitos voi. Teini-ikäisiä odottavat muun muassa biljardipöytä ja säkkituolit sekä aistihuone rentoutumiseen. Pienemmille on tavanomaisten lelujen ja pelien ohella vesileikkitila ja hiekkalaatikko. Leikki- ja nuorisotoiminnan yksiköstä löytyy myös keittiö, jossa luvataan järjestää viikoittaisia leipomishetkiä.

Onpa sairaalaan rakennettu vanhemmillekin erillinen keittiö, jossa he voivat laittaa ruokaa.

– Esimerkiksi syöpäpotilaat ovat huonoja syömään, joten kotiruoka maistuu sairaalaruokaa paremmin, selventää osastonhoitaja Nina Santala.

Valolla hallinnan tunne

Vaikka potilashuoneet eivät olekaan hotellitiloja, on monissa niistä silti pieniä ja kiinnostavia yksityiskohtia. Huoneiden ikkunat ulottuvat matalalle, jotta lapset näkevät ulos. Jääkaapissa voi säilyttää omia eväitä tai välipaloja. Sohvasta saa sängyn vanhemmalle, joka yöpyy lapsensa vieressä. Etukäteen tehdyissä kyselyissä juuri lapsen kanssa yöpymistä vanhemmat pitivät erittäin tärkeänä hyvän hoidon onnistumisessa.

Lapsi voi säätää huoneen valaistuksen värin mieleisekseen.

– Koska lapsella on rajalliset mahdollisuudet kontrolloida ympäristöään, lisää tällainen hallinnan tunnetta, toteaa Husin toimialajohtaja Jari Petäjä.

Vierailuaikoja ei ole, vaan potilaan läheiset voivat tulla ja mennä omien aikataulujensa mukaan.

– Aina saa tulla vierailemaan, lupaa osastonlääkäri Jarmo Raiman.

Jos johdon tunnelma pitää kiteyttää yhteen lauseeseen, kuuluu se Petäjän suulla näin:

– Minusta tuntuu niin hyvältä kuin työelämässä voi ikinä tuntua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .