Uusi moottoriurheilukeskus suunnitteilla Äänekoskelle – rahoitusta haetaan ELY-keskukselta

Äänekoskelle suunnitellaan moottoriurheilukeskuksen perustamista. Ensimmäiset luonnokset ratakartoista saatiin tällä viikolla.

Hankkeessa suunnitellaan moottoriurheilukeskuksen rakentamista kantatie 69:ltä lähtevän metsäautotien varteen. Alue sijaitsee Nelostieltä noin 18,5 kilometriä Konnevedelle päin ennen Tankolampea.

Kooltaan 38 hehtaarin alueen lähin asutus sijaitsee noin 1,8 kilometrin päässä. Lähiympäristö on metsätalousaluetta. Moottoriurheilukeskus on viiden moottoriurheiluseuran yhteishanke, jossa vetovastuu on Äänekosken Urheiluautoilijoilla.

– Seutukunnalle tarvitaan turvallinen paikka, jossa voi harrastaa näitä lajeja valvotusti, Äänekosken Urheiluautoilijat ry:n edustajana hankkeessa toimiva Erja Pentinpuro kertoo.

Hankkeessa ovat mukana Äänekosken Urheiluautoilijoiden lisäksi Äänekosken Moottorikerho, Konginkankaan Urheiluautoilijat, Konneveden Moottorikerho/Urheiluautoilijat ja Äänekosken Pienoisautoilijat.

– Seurat ovat yrittäneet saada ratoja seudulle omissa hankkeissaan aiemmin, mutta nyt on koettu, että yhteistyö antaisi enemmän, Pentinpuro kertoo.

Maasto- ja maaperäkartoituksia on jo tehty. Melumallinnuksen on suunniteltu valmistuvan syyskuussa, jonka jälkeen voidaan hakea ympäristölupaa. Rakentamisen toivotaan alkavan ensi keväänä ja sen uskotaan kestävän kolme vuotta.

Keskuksen rakentamiseen tarvitaan seurojen talkootyötä. Alueelle suunnitellaan rakennettavan kuusi rataa: jokamiesluokka, rallisprint, rallicross, rc-autot sekä enduro ja motocross.

Ratojen lisäksi alueelle tarvitaan toimistorakennukset, tuomaristotorni, varastot, saniteettitilat, viemäröinnit ja vesiputket.

– Radat ovat sääntöjen mukaisia, eli niissä pystyy järjestämään kilpailuja.

Pentinpuro arvioi, että moottoriurheilukeskusta käyttäisi satoja harrastajia ja se voisi lisätä harrastajien määrää.

Suunnitelmissa on, että Äänekosken kaupunki ostaisi FinSilva Oy:ltä alueen ja seurat vuokraisivat sen kaupungilta. Vuokrasopimus tehtäisiin pitkälle aikavälille.

Myös Keuruulla suunnitellaan moottoriradan rakennusta. Pentinpuron mukaan kyseessä on erilainen ratahanke, jossa on mukana muun muassa karting. Äänekoskelle suunnitellun radan lähistöllä Lievestuoreella sijaitsee jo karting-rata huippuolosuhteilla.

Sekä Äänekosken että Keuruun rataa varten ollaan hakemassa rahoitusta ELY-keskukselta. Pentipuro ei usko, että Keuruun ratahanke vaikuttaa Äänekosken hankkeen rahoitukseen.

– Meillä on se etu, että on monta seuraa mukana. Ei pitäisi vaikuttaa, mutta koskaanhan ei tiedä.

Konneveden MK/UA:n Manu Variksen mukaan moottoriurheilukeskus olisi iso asia seuran tulevaisuuden ja alueen harrastusmahdollisuuksien kannalta.

– Se palvelisi koko Jyvässeutua ja vetäisi varmasti yleisöäkin. Nuoriso pääsisi muualle kuin kylälle rälläämään ja saisi kokeilla ajamista turvallisesti.

Konnevetinen jokamiesluokkaa ja rallicrossia ajava Mika Liimatainen sanoo, että keskuksella olisi hänellekin valtava merkitys. Tällä hetkellä harjoittelu on mahdollista kahtena iltana viikossa Pieksämäellä ja Suonenjoella.

– Treenaaminen ja auton testaaminen helpottuisi huomattavasti, Liimatainen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .