Uusi tekniikka käyttöön ensi vuonna Jyväskylässä – puhelin kertoo, onko linkki myöhässä

Jyväskylän paikallisliikenteen bussien saapumis- ja lähtöajat voi ensi vuonna tarkistaa reaaliajassa palvelusta, joka pohjautuu gps-paikannukseen. Palvelupäällikkö Kari Strömin mukaan tavoitteena on, että palvelu otettaisiin käyttöön ensi keväänä.

Vastaavaa reaaliaikaista joukkoliikennetietoa on käytössä jo esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

– Palvelun käyttöönoton aikataulu riippuu tekniikasta. Vielä tällä hetkellä ongelmana on se, ettei gps-signaalia saada välitettyä järjestelmään kaikista linja-autoista, Ström sanoo.

Gps-tekniikan ansiosta bussimatkustajien ei tarvitse arvuutella linja-auton saapumisaikaa. Bussin lähtö- ja saapumisajan voi nimittäin tarkistaa näppärästi joko kännykästä tai tietokoneelta Jyväskylän joukkoliikenteen reittioppaan sivulta.

– Reittiopas näyttää, missä bussi kulkee ja milloin se arviolta saapuu. Tämä auttaa esimerkiksi kireänä pakkasaamuna bussilla matkustavaa, joka voi jo kotona tarkistaa, onko auto ajoissa ja milloin pysäkille kannattaa lähteä, Ström sanoo.

Uuden järjestelmän myötä katoaa myös nykyinen ongelma paikallisliikenneterminaalin näyttötauluista. Tällä hetkellä tauluista katoaa bussivuoron tiedot aikataulun mukaisen lähtöajan umpeuduttua. Tieto bussin myöhästymisestä vaatisi gps-yhteyden, jota ei siis vielä ole.

Koska kaikilla ei ole älypuhelinta tai tietokonetta, aikoo kaupunki hankkia pysäkeille lisää sähköisiä infotauluja, joista ilmenee vähintään seuraavan bussin numero ja arvioitu saapumisaika. Strömin mukaan uudet sähköiset infotaulut sijoitetaan vain vilkkaimmille pysäkeille.

– Näyttöjä on erikokoisia ja sisältöisiä, ja niitä sijoitetaan tarpeen mukaan. Näyttöjen investointi suunnitellaan erikseen, joten aikataulua ei voi vielä arvioida.

Pysäkeille lisätään myös QR-koodeja, jotka kännykällä lukemalla pääsee näkemään aikatauluja.

Uusi tekniikka voi johtaa siihen, että painettuja aikatauluja saisi enää Linkki-palvelupisteestä ja autoista.

Ainakin ensi kesän aikataulut jaetaan vielä koteihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .