Onko kosketusnäyttöön tottuminen vaikeaa - tutkijat löysivät selityksen

Tutkijat osoittivat, että kömpelyyden syy löytyy painalluksen ajoittamisen vaikeudesta.

Monet pelaajat karttavat älypuhelimia ja tabletteja, ja myös esimerkiksi pianon soittaminen kosketusnäytöllä tuntuu oudolta. Syynä on pidetty fyysisen näppäimistön puutetta, mutta Aalto-yliopiston tutkijaryhmän uusi teoria ehdottaa, että syyllinen voi löytyä muualta. Tutkijat osoittivat, että kömpelyyden syy löytyy painalluksen ajoittamisen vaikeudesta.

– Perinteisen näppäimistön puute ei ole kriittinen juttu, sillä myös kosketusnäyttö antaa käyttäjälle palautetta tuntoaistin kautta. Kosketusnäytöt eivät myöskään ole enää perinteisiä hitaampia, kertoo tutkijatohtori Byungjoo Lee.

Lee ja professori Antti Oulasvirta vertailivat ihmisten suorituksia perinteisellä näppäimistöllä ja kosketusnäytöllä. Koehenkilöitä pyydettiin reagoimaan ruudulle ilmestyvään kohteeseen sormenpainalluksella. Ero perinteistä näppäimistöä ja kosketusnäyttöä käyttäneiden välillä oli merkittävä – ensimmäisten hyväksi.

– Löysimme ajoituksen tarkkuudessa selvän kaavan, jonka pystyimme matemaattisesti osoittamaan, Lee kertoo.

Tutkijat laativat teorian, jonka mukaan vaikeuteen reagoida kosketusnäytöllä on kolme syytä: Sormia on hankalaa pitää sopivalla ja tasaisella etäisyydellä näytöstä, ja se tekee nopeasta ja virheettömästä reagoinnista vaikeampaa kuin perinteisellä näppäimistöllä. Lisäksi ihmisen hermojärjestelmän on vaikea ennustaa, milloin laite on rekisteröinyt sormen painalluksen. Kolmas pelaamista hankaloittava syy on vaihtelu ajassa, joka sovellukselta kuluu painalluksen prosessoinnissa.

Uuden teorian perusteella kosketusnäytöllä pelaamista voidaan sujuvoittaa parantamalla painalluksen ajoittamista. Tutkijat osoittivat, että kun painallus rekisteröidään sormen kosketuspinta-alan ollessa suurimmillaan, ajoittaminen tehostuu merkittävästi.

– Valitettavasti teoria antaa myös ymmärtää, että perinteistä fyysistä näppäimistöä se ei pelaamisessa tule silti voittamaan, Oulasvirta sanoo.