Uusi tuote haastaa jauhelihan – nyhtökaura kauppoihin ehkä syksyllä

Arjen lihatuotteille on kehitetty vegaaninen haastaja, josta jotkut uumoilevat jopa vientihittiä. Elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä Gold&Green Foods Ltd:stä on kehittänyt kaurasta ja pohjoisessa kasvavista pavuista proteiinin.

– Täysin uutta valmistetta, nyhtökauraa, kaavaillaan pääruokakentälle lihan, kalan, kananmunan, soijan ja vehnän rinnalle, Kivelä kertoo Helsingin yliopiston nettisivuilla.

Gold&Green Foodsin mukaan nyhtökauraa on testattu ravintoloissa ja kaupoissa. Tavoitteena on, että sitä on tavallisten ruokakauppojen valikoimissa syksyllä.

Yle kertoo, että nyhtökauraa on sokkotestissä jopa luultu lihaksi. Gold&Green Foodsin mukaan nyhtökauran maku on – mainosmaisesti – "pehmeä".

Kauraa kehutaan yhdeksi ekologisimmista raaka-aineista. Tarkkaa tietoa tuotteiden ilmastovaikutuksesta pitää odottaa, mutta Kivelä hahmottaa asiaa seuraavasti.

– Tuotantoeläimet syövät samojen raaka-aineiden proteiineja. On ekologisempaa syödä ravinto suoraan kuin kierrättää se eläimen kautta.

Kivelän mukaan nyhtökauran valmistuksessa mikään ei mene hukkaan.

– Käytämme kauran ravintoainerikkaimman osan eli leseen. Jäljelle jäävää kauranjyvän ydinjauhoa taas käytetään esimerkiksi leivonnassa. Palkokasveista hyödynnämme proteiinin, ja niiden tärkkelystä myydään muihin tarkoituksiin.

Kivelä väitteli Helsingin yliopistossa 2011 kauran beetaglukaanin ominaisuuksista. Uusi tuote perustuu kokemukseen, jota Kivelä kerrytti väitöskirjaa tehdessään.

Gold&Greenin toimitusjohtaja Maija Itkonen kertoo Ylelle, että maailmalla on kasvussa varsinainen kaurabuumi, johon suomalaisten on helppo päästä mukaan. Kaura kasvaa Suomessa hyvin, ja ainoastaan murto-osa maamme kaurasta päätyy ihmisten ravinnoksi.

Lähteet: Helsingin yliopiston nettisivut, Gold&Green Foods Ltd, Yle