Uusi tutkimus: Vaihdevuodet heikentävät naisten lihaksia – viidenkympin tietämissä pitäisi liikkua enemmän kuin ennen

Kävely on entistä hitaampaa ja liikkuminen vaikeampaa. Voimaa vaativien asioiden tekeminen tuntuu haastavalta. Portaat vaihtuvat hissiin, mies saa kantaa takkapuut.

Kuulostaa asioilta, jotka usein liitetään vanhuuteen, mutta tuoreen jyväskyläläistutkimuksen mukaan ikääntymiseen liittyvä lihaskunnon heikkeneminen saattaa alkaa naisilla jo keski-iässä vaihdevuosiin liittyvien muutosten vuoksi.

– Lihaskunnon heikkenemistä ei kuitenkaan yleensä huomaa dramaattisesti silloin viidenkymmenen vuoden tienoilla. Voimaa vaativien asioiden hoitaminen vain käy pikku hiljaa hankalammaksi. Silloin vaikkapa vaihtaa raskaat pyöräilyreitit helpompiin, kertoo Dmitriy Bondarevin väitöskirjatutkimuksen ohjaaja, Jyväskylän yliopiston liikuntagerontologian professori Sarianna Sipilä.

Naissukupuolihormonit ja hormonaalinen ikääntyminen vaikuttavat siis naiseen paljon laajemmin kuin vain lisääntymiskyvyn osalta. Vaikutuksista on saatu tutkimuksissa aiemminkin viitteitä, mutta liikuntatieteellisessä tiedekunnassa meneillään oleva laajempi tutkimus on nyt suunniteltu vastaamaan juuri näihin kysymyksiin.

– Luuston osaltahan naissukupuolihormonien ja vaihdevuosien merkitys on osoitettu jo aiemmin. Siitä havainnosta lähti aikoinaan liikkeelle myös tämä lihasta koskeva tutkimus.

Vaikka aika kuluu armottomasti, paljon on tehtävissä. Fyysinen aktiivisuus vähentää vaihdevuosien vaikutuksia lihasten toimintaan.

– Keskeinen periaate on, että vaihdevuosi-iässä naisen pitäisi liikkua enemmän kuin ennen. Mikä tahansa muutos aktiivisempaan suuntaan auttaa, Sipilä sanoo.

Erityisen suositeltavaa kuntosaliharjoittelu. Jo käynti salilla pari kertaa viikossa auttaa. Vaihdevuosien vaiheesta riippumatta lihaskunto on muita parempi naisilla, joilla on liikunnallinen elämäntapa.

– 45–50-vuotiaana olisi korkea aika panostaa liikuntaan, mutta heikkokuntoiset vanhuksetkin ovat saaneet apua hyvin suunnitellusta kuntosaliharjoittelusta.

Mutta miten on miesten laita? Sipilän mukaan on viitteitä siitä, että naisilla lihasvoima alkaisi heiketä aikaisemmin kuin miehillä.

– Tämä hormonaalisten muutosten vaikutus asiaan voi olla yksi selitys siihen, Sipilä sanoo.

Miesten lihaskunnossa ei ole havaittu syvempää romahtamista viidenkymmenen ikävuoden tienoilla, vaan se näyttäisi laskevan iän myötä suhteellisen tasaisesti.

Tutkimus on osa laajempaa monitieteistä ERMA-tutkimusta, joka toteutetaan liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Gerontologian tutkimuskeskuksessa. Tutkimukseen osallistui yli 1000 jyväskyläläistä 47–55-vuotiasta naista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .