"Uusia ympärileikkauspotilaita käy säännöllisesti"

Lähes 70 prosenttia Suomen somalialaistaustaisista ja hieman yli 30 prosenttia kurditaustaisista maahanmuuttajanaisista on ympärileikattu. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuodenvaihteessa julkaistusta raportista.

Heistä merkittävä osa kertoi kärsineensä terveysongelmista leikkauksen takia. Muiden maahanmuuttajaryhmien osalta tilastotietoa ei ole.

Osastonlääkäri Johanna Tapper Naistenklinikalta toteaa, että ympärileikkauksen seurauksista kärsiviä uusia potilaita käy vastaanotolla harvakseltaan, mutta silti säännöllisesti.

Tapperin kokemuksen mukaan hoitohenkilökunnalla on hyvät perustiedot ympärileikkauksen vaikutuksista ja hoidosta. Ennaltaehkäisevää työtä sairaaloissa voidaan hänen mukaansa tehdä kuitenkin rajoitetusti. Se tavoittaisi tarvitsijat Tapperin mielestä parhaiten neuvoloissa.

Tyttöjen ympärileikkauksien ennaltaehkäisy halutaan vakiinnuttaa osaksi kuntien sosiaalipalveluja. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa kuntia laatimaan suunnitelman naisten ympärileikkauksen vastaisen valistuksen järjestämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.