Uusimaa ja Varsinais-Suomi riskimaakuntia maakuntauudistuksessa – väliaikaishallintojen hyväksyminen kunnissa haaste

Keski-Pohjanmaalla odotetaan enää lakien hyväksymistä.

Alueuudistukseen liittyvien maakuntien väliaikaishallintojen muodostaminen saattaa viivästyä tavoiteaikataulusta 1. heinäkuuta etenkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, vaikka uudistukseen liittyvät lait olisi hyväksytty eduskunnassa.

– Haluaisin olla mutta en ole 100-prosenttisen varma, että näissä maakunnissa väliaikaishallinnot ovat valmiina lain tullessa voimaan, toteaa maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju valtiovarainministeriöstä.

Mikäli väliaikaishallinnon muodostaminen viivästyy, se voi olla riski esimerkiksi maakuntavaalien järjestämiseen.

– Vaalien järjestämisessä maakunnilla on roolinsa, Harju muistuttaa.

Riskimaakunnissa tyypillisesti yksittäiset kunnat voivat estää väliaikaishallinnon nimittämisen.

– Kunnat voivat pullikoida maakunta- ja soteuudistusta vastaan. Jossakin maakunnassa yksittäinen kunta voi kapinoida esimerkiksi siksi, että se haluaisi kuulua toiseen maakuntaan, Harju kertoo.

Uudellamaalla työ käynnistyy huhtikuussa

Väkirikkaassa Uudenmaan maakunnassa väliaikaishallinnon muodostamista vasta käynnistellään, selviää myös Uutissuomalaisen maakuntajohtajille tekemästä kyselystä.

– Meillä menee väliaikaishallinnon käynnistämisen aloittaminen huhtikuun maakuntahallitukseen, kertoo Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Varsinais-Suomessa väliaikaisen toimielimen valmistelu on aloitettu maaliskuun lopussa.

– Järjestämme vielä toisen neuvottelun, jossa sovitaan väliaikaisen toimielimen kokoonpano henkilötasolla, kertoo muutosjohtaja Laura Leppänen.

Väliaikaishallinnon perustaminen on vielä alkutekijöissään myös esimerkiksi Lapissa ja Kymenlaaksossa. Päijät-Hämeessäkin työ on maakuntajohtaja Jari Parkkosen mukaan "vielä vaiheessa".

Keski-Pohjanmaalla jo valmista

Muutamassa maakunnassa työ väliaikaishallinnon rakentamiseksi sen sijaan on jo tehty.

– Keski-Pohjanmaalla väliaikaishallinto on muodostettu ja maakuntahallitus vahvistaa sopimustuloksen huhtikuun kokouksessa. Myös organisaatiot ja toimialuetason muutosjohtajuudet on vahvistettu. Odotamme enää lakien voimaantuloa, toteaa maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula.

Pirkanmaalla sopimukset toimielimistä on tehty. Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa kootaan hallinnon nimilistoja. Pohjois-Savossa väliaikaishallinnon muodostamisen periaatteet on hyväksytty, ja jatkotoimenpiteiden aikataulu on kiinni lakien hyväksymisen aikatauluista eduskunnassa.

Pohjois-Karjalassa neuvottelutulos väliaikaishallinnosta on valmis keväällä. Myös useimmissa muissa maakunnissa työ väliaikaishallintojen perustamiseksi on kiivaimmillaan huhtikuussa ja sopimuksiin pyritään pääsemään touko–kesäkuussa.

Lakien viivästyminen ei vaikuta väliaikaishallinnon muodostamiseen

Väliaikaishallintojen käynnistämisen aikataulu voi venyä myös, mikäli sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän lakipaketin käsittely eduskunnassa viivästyy. Julkista valtaa käyttävät organisaatiot eivät voi aloittaa toimintaansa ennen kuin asiaan liittyvät lait on hyväksytty ja vahvistettu.

– On kuitenkin tärkeää, että väliaikaishallinnot ovat valmiina kesäkuun loppuun mennessä ja valmiit aloittamaan työn heti, kun lait sen mahdollistavat, korostaa muutosjohtaja Pauli Harju.

Väliaikaishallinnon tehtävät

Vastata maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta ja käyttää päätösvaltaa, kunnes maakuntavaltuusto aloittaa toimintansa.

Kartoittaa maakunnille kunnilta siirtyvä henkilöstö ja valmistella maakuntavaltuustolle ehdotukset henkilöstön siirtosuunnitelmiksi.

Osallistua maakunnille siirtyvän irtaimen ja kiinteän omaisuuden selvittämiseen.

Osallistua maakunnille siirtyvien sopimusten selvittämiseen.

Osallistua maakunnille siirtyvien tietojärjestelmien selvittämiseen.

Päättää maakunnan vuoden 2018 talousarviosta.

Osallistua maakuntavaalien järjestämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.