Uutenavuotena tappeluita, kotihälytyksiä ja mullit karussa – kuolemiltakaan ei vältytty

Uusi vuosi on otettu Suomessa vastaan vilkkaasti juhlien. Valtaosassa maata oli yöllä hyvä sää, mikä poliisin mukaan osaltaan lisäsi ulkosalla juhlineiden ja myös hälytystehtävien määrää.

Viranomaisia työllistivät illan ja yön aikana muun muassa kotihälytykset, tappelut sekä ilkivallanteot. Myös raketeista aiheutuneita onnettomuuksia tai rikoksia oli eri paikkakunnilla. Kuolemiltakaan ei vältytty. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilla on tutkittavanaan tapaus, jossa miehen epäillään kuolleen Nokialla pahoinpitelyn seurauksena.

Väkivaltaa esiintyi myös muun muassa Hämeen poliisin alueella. Lahden keskustassa pahoinpideltiin kaksi keski-ikäistä miestä, joista toinen sai kaatuessaan ruhjeen takaraivoonsa. Poliisipartio otti tapahtumapaikalta kiinni kaksi alle 18-vuotiasta miestä.

Kärkölässä taas 30-vuotias mies pahoinpideltiin poliisin mukaan asunnon pihalla suksisauvalla tai vastaavalla talviurheiluvarusteella. Uhri sai vammoja, jotka vaativat sairaalahoitoa. Teosta epäillään kahta ihmistä.

Forssassa kaksi vastaanottokeskuksessa asuvaa miestä otti yhteen ja toisen miehistä epäillään lyöneen toista jollain astalolla. Uhri sai vertavuotavan haavan päähänsä, ja hänet kuljetettiin sairaalaan.

Mullit karussa

Vakavin raketeista johtunut onnettomuus Hämeen poliisin toiminta-alueella tapahtui Lahden Liipolassa, jossa ammuttiin ilmeisesti hätäraketti sisään asuntoon kolminkertaisen ikkunan läpi. Asunto olisi voinut poliisin mukaan palaa kokonaan, jollei asunnossa yksin ollut nainen olisi saanut sammutettua palon alkua. Raketti kimpoili asunnossa ja rikkoi muun muassa peilin.

Valkeakoskella Pirkanmaalla nuorisojoukko ampui poliisin mukaan ilotulitteella rakennuksen ikkunan läpi. Jyväskylässä taas 28-vuotias mies ammuskeli keskusta-alueella ilotulitteita väkijoukkoon liikkuvasta autosta. Miehelle lätkäistiin toiminnasta sakko.

 Pohjois-Karjalan Enossa pelastuslaitos jahtasi yöllä pihatosta karanneita mulleja, jotka olivat ilmeisesti säikkyneet raketteja. Kahdeksan karkulaista saatiin kiinni, mutta yksi kirmasi niin vaikeakulkuiseen maastoon, että sen kiinniottaminen päätettiin jättää valoisaan aikaan.

Varsinais-Suomessa epäilty huumekuski ajoi uudenvuodenaattona Raisiossa ja Turussa rajusti poliisia karkuun ja aiheutti paon aikana virkavallan mukaan useita vakavia vaaratilanteita. Vuonna 1991 syntynyt epäilty muun muassa vältti vain vaivoin kolarin vastaantulevan linja-auton kanssa, poliisi kertoi. Lopulta takaa-ajettu osui ilmeisesti ohituksessa toisen auton etukulmaan ja pakoauto lensi liikenteenjakajan yli kaataen kaksi suojatiemerkkiä. Kuljettaja yritti vielä tämän jälkeen poliisin mukaan juosten karkuun siinä kuitenkaan onnistumatta.

"Putkat täynnä"

Kaakkois-Suomen poliisi kertoi, että sillä oli hälytystehtäviä yöllä lähes kaksinkertainen määrä tavalliseen viikonloppuyöhon verrattuna. Poliisia työllistivät erilaiset järjestyshäiriöt sekä kotihälytykset, mutta vakavammilta tapahtumilta vältyttiin.

Lounais-Suomessakin vuodenvaihde oli kokonaisuudessaan työntäyteinen. Hälytystehtäviä oli kaikkiaan reilut 400.

–?Putkat olivat perinteiseen tyyliin täyteen "buukattuina", sillä turhan monen perinteisiin kuuluu viettää juhlapyhiä poliisin hoteissa, kommentoi komisario Marko Heikkilä tiedotteessa.

Myös Oulun poliisilla piti kiirettä, ja ihmisiä oli yöllä liikkeellä kaupungin keskustassa runsaasti.

Pääkaupunkiseudulla aattoilta alkoi rauhallisesti, mutta jo reilusti ennen puoltayötä alkoi tapahtua. Helsingin poliisi arvioi, että yö oli aiempia vuosia rauhallisempi. Pääkaupungin poliisilla oli yön aikana 348 tehtävää, kun niitä on aiempina vuosina ollut yli 400. Uudenvuoden vastaanotto Senaatintorilla keräsi järjestäjän arvion mukaan 35 000 katsojaa. Tilaisuus sujui rauhallisesti.