Uutisanalyysi: Alkoholilain uudistaminen tökkii eniten keskustan kipupisteisiin

Vuosi ja viikko sitten keskiolut uhkasi viedä keskustalta vesiselvän vaalivoiton.

Viihdesivusto Stara muistutti viime eduskuntavaalien alla, että keskustan alkoholipoliittisessa ohjelmassa vaaditaan yli 3,7-prosenttisten juomien myyntiä pois kaupoista ja kioskeista. Käytännössä siis keskioluen laimentamista tai siirtämistä Alkoon.

Pari vuotta rauhassa uinunut paperi poltteli yhtäkkiä puoluejohdon näpeissä. Puheenjohtaja Juha Sipilä irtisanoutuikin kohun toisena päivänä puolueensa Kippis kohtuudelle -ohjelman kirjauksesta.

Myrsky laantui. Samalla keskusta otti askeleen kohti virallisia linjauksiaan liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa.

Alkoholilain uudistus on tuomassa paljon isomman suunnanmuutoksen.

Keppanakohta on vain rikka rokassa.

Keskustan ohjelman mukaan suomalainen alkoholipolitiikka tarvitsee tiukennuksia. Puolue perää muun muassa kokonaiskulutuksen vähentämistä, hintojen nostamista sekä ostorajoitusten lisäämistä ja valvonnan tiukentamista ravintoloiden ulkopuolella.

Keskustalle luvassa joustajan rooli

Perus- ja perhepalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) pohjaesitys alkoholilaiksi julkistettiin viime viikolla. Jo se osoitti, että keskustalle on luvassa joustajan rooliin.

Alkon myyntiaikaa Rehula venyttäisi tunnilla. Hän ei esitä lisätunteja kaljan myyntiin kaupoissa, mutta muistutti tämän keskustelun jatkuvan. Alkoholiveroon ei esitetä korotuksia.

Ravintolajuomisen painottaminen löytyy sekä puolueen ohjelmasta että Rehulan pohjapaperista, mutta kokonaisuutena ero keskustan viralliseen alkoholipoliittiseen linjaan on iso. Ja kyse on vasta keskustalaisen ministerin pohjaesityksestä.

Rehula on tehnyt kompromissia, mutta alkoholikysymyksissä jo etukäteen toisensa löytäneen hallituskumppanit haluavat enemmän.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä viestitti, että jatkovalmistelussa on keskusteltava monen muun rajoituksen poiston ohella viinien tuomisesta kauppoihin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä taas toivoo esimerkiksi kauppoihin vahvoja oluita, siidereitä ja lonkeroita.

Selkeimmät linjaerot keskustasta

Selkeimmät puolueen sisäiset linjaerot alkoholikysymyksissä löytyvätkin keskustasta. Alkoholilain uudistaminen nostaa ne pintaan, mikä johtaa herkästi siihen, että hallituksen löytäessä lopulta yhteisen sävelen, keskusta kadottaa sen.

Esimakua saatiin viime keskiviikkona, kun keskustataustainen lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila (sd.) varoitti lainsäädännön höllentämisen vaaroista.

– Suomessa on alkoholista johtuvia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Hallitus myös vaarantaa alkaneen myönteisen kehityksen nuorten raittiuden lisäännyttyä ja humalajuomisen vähennettyä, hän muotoili.

Kippis kohtuudelle -ohjelma on puoluekokouksen hyväksymä, joten vapauttamisten sijaan keskustassa on vahva tuki jopa nykyistä tiukemmalle alkoholipolitiikalle.

Hallituksessa keskustan on toimittava silti päinvastoin: vääntövoima keskitetään vielä isompiin, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä aluehallinnon uudistamiseen.

Uutta puoluetta puuhaava europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti, että hänen kaltaisensa alkiolaiset eli Santeri Alkion henkiset perilliset on pantu syrjään. Keskustaa hallitsee kuulemma epäpyhä valtapoliittinen liittouma, jonka muodostavat puolueen liberaalit lestadiolaispoliitikkojen tukemana.

Jos tällainen liittouma on Sipilää ja hänen lähipiiriään laajemmin olemassa, alkoholilain uudistaminen ei ainakaan lujita sitä.

Kirjatun alkoholipoliittisen linjan hylkääminen antaa joka tapauksessa sivuraiteille ajautuneille mahdollisuuden piirtää seinään lisäruksin; Sipilä antoi tässäkin liberaaleille periksi.

Alkoholilain uudistus testaa myös keskustalaisen perinteen vedota raittiusmies Alkioon. Esimerkiksi Väyrynen on itse viinitilallinen.