Uutisanalyysi: Kuntavaalit vauhdittivat Bernerin kohutun liikenneselvityksen hautaamista

Pitkittynyt kohu liikenneverkkoselvityksen ympärillä olisi vaikeuttanut entisestään keskustalaisten kuntavaaliehdokkaiden saamista.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) laittoi viime torstaina poliittisen arvovaltansa peliin ja esitteli itse ministeriönsä selvityksen, joka tarjosi Suomen teiden yhtiöittämistä. Jo muutama päivä myöhemmin, maanantaina Berner kuitenkin ilmoitti liikenneverkkoselvityksen keskeyttämisestä.

Miksi vaalikauden merkittävin tieliikenneselvitys haudattiin alle viidessä vuorokaudessa?

Kuntavaalit on ainakin osavastaus.

Ehdokaslistat on jätettävä noin kuukauden kuluttua, joten käsillä on ehdokkaiden houkuttelun tärkein vaihe. Pitkittynyt kohu liikenneverkkoselvityksen ympärillä olisi vaikeuttanut entisestään keskustalaisten kuntavaaliehdokkaiden saamista ja uhannut vaalimenestystä.

– Berner on hallituksen ministereistä nyt se, jonka toiminta eniten lisää vasemmistopuolueiden kannatusta. Kyynisesti voisi sanoa, että tilanne on kunnallisvaaleja silmällä pitäen herkkua vasemmistopuolueille, valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo kommentoi.

Ajatuksen taustalla on se, että julkisen sektorin markkinoistamisen tarvetta epäilevät tukevat nykyisessä keskusteluilmapiirissä luontevasti SDP:tä ja vasemmistoliittoa.

– Vaalitutkijoiden pitkältä linjalta oleva vertaileva tieto osoittaa, että yleispoliittinen ilmapiiri vaikuttaa kuntavaaleihin. Kuntavaaleissa näkyy, jos joidenkin puolueiden valtakunnallinen asema tulee epäedullisemmaksi. Kuntavaalit taas ovat ilmapuntari, joka kertoo, mihin suuntaan muutokset seuraavissa eduskuntavaaleissa menevät, Paloheimo kertoo.

Perussuomalaisten johdossakin tunnistettiin keskustan Berner-ahdingon pitkittymisen tarjoamat mahdollisuudet. Esitys kuitenkin teilattiin voimakkaasti heti, ettei siitä vain ehdi tulla äänestäjien mielikuvissa hallituksen esitystä.

– Taitava monipuoluehallituksen pääministeri pyrkii pitämään porukkansa koossa ja ehkäisemään suuret riidat hallituspuolueiden kesken, kun isoja hankkeita valmistellaan.  Pääministeri Sipilä on kokematon ja osaamaton monipuoluehallituksen työskentelyn johtamisessa, Paloheimo toteaa.

Keskustan kenttäaktiivitkin heräsivät viikonloppuna Bernerin selvityksen luomaan kannatusuhkaan. Maanantaina oli jo menossa kiivas puhelu- ja viestirumba, jolla pyrittiin varmistamaan riittävä paine, että torstaina kokoontuva keskustan puoluehallitus pysäyttäisi liikenneverkkoyhtiön perustamiskaavailut.

– Tunnelma alkoi olla sellainen, että siitä ei hyvää saa, vaikka kuinka ison muutoksen tekisi, eräs paineen luomiseen osallistunut keskustalainen kuvaili.

Bernerin hankkeen pikahautaus tuli siis yllätyksenä myös painetta luoville.

Hekään eivät arvanneet, että tilanteen vakavuuteen heräisi jo maanantaina juuri Sipilä, joka oli käytännössä ainoa Berneriä ja selvitystä vahvasti tukenut näkyvä poliitikko.

– Farssi on ihan kohtuullinen sana tilanteesta, johon maanantaina päädyttiin, Paloheimo kiteyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.