Uutisanalyysi: Puolentoistatuhannen kilometrin valhe

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kommentin epäselvyys hämmentää, kirjoittaa STT:n Moskovan kirjeenvaihtaja.

STT:n haastattelema, Venäjän asevoimiin perehtynyt lähde Suomen puolustusvoimista pitää Venäjän presidentti Vladimir Putinin hämmennystä herättänyttä lausuntoa täysin päättömänä.

Putin totesi perjantaina Suomen-vierailunsa yhteydessä, että Venäjä on vetänyt joukkonsa Suomen ja Venäjän rajalta 1500 kilometrin etäisyydeltä.

– Muistutan, että Venäjä on tehnyt päätöksen ja toteuttanut sen: olemme vetäneet joukkomme Suomen ja Venäjän rajalta 1500 kilometrin etäisyydeltä, Putin sanoi puhuessaan Naton ja Venäjän kireistä suhteista.

Kommentti aiheutti heti perjantaina ihmetystä, sillä vetäytyminen 1500 kilometrin päähän Suomen rajoista tarkoittaisi käytännössä venäläisjoukkojen peruuttamista syvälle sisämaahan, aina Moskovan taakse.

Kaiken kaikkiaan Putin viittasi "1500 kilometrin syvyydeltä vetäytymiseen" kolmesti tiedotustilaisuuden aikana.

Myöhemmin lausuntoa seliteltiin ja yritettiin ymmärtää niin Suomessa kuin parissa venäläisjulkaisussakin.

Presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov kiirehti selittämään venäläislehti Kommersantille, että Putinin lausunnoissa oli "pieni" epätarkkuus. Ivanovin mukaan presidentti tarkoitti leveyttä, ei syvyyttä.

– Leningradin alueelta aina Murmanskiin joukkoja ei ole rajalla lainkaan, Ivanov oli todennut Kommersantin mukaan.

Ei pitäviä selityksiä

STT:n lähteen mukaan tämä ei pidä paikkaansa, eikä näin hämärää lausuntoa ei ole vähään aikaan annettu. Kommentteja on vaikea selittää.

Ensinnäkin, Venäjän sotajoukkoja on aivan Suomen rajan läheisyydestä.

Venäjän oman ilmoituksen mukaan esimerkiksi Kamenkassa, noin sadan kilometrin päässä Suomen rajasta, oli tammikuussa 4049:n henkilön joukot, joiden aseistukseen kuului muun muassa 78 tykistöyksikköä ja 40 panssarivaunua.

Aivan Suomen rajojen lähellä sijaitsevat myös Petshengan eli Petsamon ja Alakurtin varuskunnat, puhumattakaan Pietarin suuresta tukikohdasta tai Murmanskin pohjoisista merivoimista ja Montshergorsk ilmatukikohdasta.

Kamenkan ja Alakurtin välinen etäisyys on alle tuhat kilometriä. Mitään päätöstä joukkojen vetämisestä ei myöskään ole virallisesti tehty, ja Alakurttia ollaan vahvistamassa.

Putinin puheissa ei edes ole kyseessä sanoilla kikkailu: Presidentti käytti venäjänkielisiä termejä voiska eli sotajoukot ja vooruzhennye sili eli asevoimat. Ei siis mitään yksittäisiin sotilaisiin viittaavia termejä – Putin puhui kaikista sotilaista.

Jos taas Ivanovin selitys pitää paikkansa, jää hyvin avoimeksi, mitä "rajalla oleminen" tässä yhteydessä tarkoittaa. Ehkä presidentin hallinto katsoo, ettei rajalla olla elleivät sotilaat todella seiso Suomen rajalla?

Tai sitten kyseessä on tahallinen tai tahaton virhe. Kuluneen vuoden aikana niitä on Putinin puheissa sattunut: esimerkiksi presidenttien viime tapaamisen yhteydessä Putin puhui virheellisesti Fortumin sijoituksista Siperiaan, ja huhtikuisen suoran linjan jälkeen joitain lausuntoja jouduttiin paikkaamaan.

Jos kyseessä oli tahallinen epäselvyys, viestin sanoma toimii kätevästi kotimarkkinoilla: Venäjä vetäytyy ja rauhoittelee, Nato hyökkää rajoille.

Lauantaina lausuntoja ei selitelty viralliselta taholta. Kremlin puhemies Dmitry Peskov ei vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

Kirjoittaja on STT:n Moskovan kirjeenvaihtaja.

Venäläisvirkamies: Putin tarkoitti leveyttä, ei syvyyttä

Venäjä: Armeija selvittää Itämeren lentoturvallisuuden parantamista

Presidentin kanslia: Tiedossa ei ole, että Putinin puheessa olisi ollut käännösvirhe