Uutisanalyysi: SDP laittaisi soten komiteavalmisteluun – sote-soppa porisisi taas koko vaalikauden ja kypsyminen olisi epävarmaa

Sote-soppa porisee kannen alla seuraavat neljä vuotta, mikäli SDP saa ohjata uudistuksen askelmerkit. SDP linjaisi hallitusohjelmaneuvotteluissa selkeät periaatteet sosiaali- ja terveysuudistukselle, minkä jälkeen uudistus pantaisiin parlamentaariselle komitealle valmisteltavaksi.

Puheenjohtaja Antti Rinne arvioi tänä aamuna, että komiteatyöskentely kestäisi 1–2 vuotta ja sote voidaan laittaa käyntiin ensi vaalikauden loppupuolella. Valmista tulisi vuonna 2023 eli tulevakin vaalikausi menisi sote-uudistuksen parissa, kuten on jo mennyt kaksi edellistä vaalikautta.

Voittiko keskusta sittenkin?

Rinne kutsuu ehdotustaan Suomi-malliksi, joka muistuttaa kariutunutta maakuntamallia. SDP rakentaisi sote-uudistuksensa 18 sote-kunnan varaan. Pääkaupunkiseudulle eli Helsinkiin ja Uudellemaalle tulisi oma erikoisjärjestelynsä, jolle keskustakin on yllättäen näyttänyt vihreää valoa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolestaan kertoi torstaina, että sote-uudistuksessa voidaan edetä jo valmistellun maakuntarakenteen pohjalta eli 18 sote-maakunnalla. Mahdollista on myös rakentaa malli tätä suurempien sote-alueiden (9–12 kpl) pohjalle. Haavisto korosti, ettei tehdä alueiden nimestä arvovaltakiistaa, vaan hoidetaan uudistus maaliin.

Vaikka keskustan hellimä maakunta-malli ei toteutunut, se on saamassa puolivoiton, jos SDP:n ja vihreiden linjaukset toteutuvat. Suomeen on syntymässä vajaa parikymmentä sote-aluetta.

Vai onko niin, että SDP ja vihreät eivät tohdi suoraan sanoa ennen vaaleja, että pienempikin alueiden määrä riittäisi? Silloin keskusta pääsisi kysymään vaalipaneeleissa, minkä maakunnan puolueet haluavat lopettaa.

Neliapilat ja ruusut samalla kedolla

SDP:n, vihreiden ja keskustan mallit muistuttavat toisiaan hämmästyttävän paljon. Perhe- ja peruspalveluministeri An­ni­ka Saa­rik­ko (kesk.) hehkutti Suomenmaassa, että "nyt näyt­tää sil­tä, et­tä ne­li­a­pi­lat ja ruu­sut kuk­ki­vat so­pui­sas­ti sa­mal­la sote-ke­dol­la".

Saa­rik­ko nä­kee, et­tä SDP:n sote-ajat­te­lu on ke­hit­ty­nyt huo­mat­ta­vas­ti, vaik­ka mat­kan var­rel­la on kuul­tu rut­kas­ti epä­sel­viä ja ris­ti­rii­tai­sia kan­na­not­to­ja. Hän kui­ten­kin ih­met­te­lee SDP:n maakunta-allergiaa ja kysyy, miksi maa­kun­nat pitää nimetä sote-kun­nik­si.

Mi­nis­te­ri huo­maut­taa, et­tä maa­kun­tien ja sote-kun­tien idea ja si­säl­tö on sama: päät­tä­jät va­lit­tai­siin vaa­leil­la ja pal­ve­lut jär­jes­tet­täi­siin sau­mat­to­mas­ti pe­rus- ja eri­kois­ta­sol­la.

SDP ja vihreät haluavat, että alueet saisivat verotusoikeuden. Rinteen mukaan tarkkoja malleja siitä ei ole olemassa, miten sote-kunnan verotus sovitetaan yhteen kuntaveron kanssa.

Piru asuu yksityiskohdissa ja verotuksen rakenteen muuttaminen on yksi yksityiskohta, jota joudutaan selvittämään pitkään. Joidenkin arvioiden mukaan verotusoikeuden siirtäminen on monimutkaisempi ja suurempi asia kuin kariutunut sote- ja maakuntauudistus.

30 vuotta on pitkä aika

Sekä SDP että vihreät rakentaisivat mallinsa lähtökohtaisesti julkisen tuotannon varaan. Yksityiset ja kolmannen sektorin sote-toimijat pysyvät roolissaan julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon täydentäjinä. Tämäkin kelpaa keskustalle, jonka oma malli tulee ulos lähiaikoina.

Kokoomus on luvannut julkistaa oman mallinsa ensi viijkolla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tostaina Demokraatille, että soten uudistamisessa lienee jatkossa kaksi pääreittiä. Toinen on nyt kaatuneen mallin uudistaminen tai nykyisen olemassaolevan sote-järjestelmän kehittäminen.

Torstaina kaikki poliitikot olivat varsin sovinnollisia ja rauhallisia, mutta käytäväpuheissa SDP:n esittämä komiteavalmistelu sai kylmää kyytiä. Sitä pidettiin muistona menneisyydestä ja pitkäpiimäisenä ratkaisuna, joka varmistaa sen, ettei sote välttämättä valmistu tulevallakaan vaalikaudella.

Kaikille tuskin kelpaa sekään, että SDP:n kolmen miljardin euron säästötavoitetason saavuttamiseen tarvittaisiin 30 vuotta.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .