Uutisen takana: Jääkausi presidenttien välillä on ohi

Korkeimpien oikeuksien päälliköt silti yhä eri mieltä yhdistämisestä.

Tänä vuonna sata vuotta täyttävien korkeimman oikeuden (KKO) ja korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) yhdistämisestä on taitettu aika ajoin peistä hyvinkin tulikivenkatkuisesti.

Viimeksi asiaa pohdittiin oikeusministeriön työryhmässä kolme vuotta sitten. Työryhmä päätyi siihen, että yhdistäminen selkiyttäisi tuomioistuinlaitoksen rakennetta ja yhdenmukaistaisi oikeus- ja hallintokäytäntöä.

Ja toki säästäisi rahaa.

Valmista ei kuitenkaan tullut, pitkälti tiettyjen tahojen kovan vastustuksen takia.

Kuin kissa ja koira

Korkeimpien oikeuksien edelliset presidentit Pauliine Koskelo (KKO) ja Pekka Vihervuori (KHO) olivat tässä(kin) asiassa kuin kissa ja koira. Koskelo ajoi voimakkaasti yhdistämistä. Vihervuori taas oli raivokkaasti ajatusta vastaan.

Eikä yhdistäminen ollut ainut presidenttejä erottava asia. Yhtä erimielisiä he olivat vaikkapa tuomioistuinviraston perustamisesta.

KKO sai uuden presidentin, Timo Eskon, vuonna 2016. KHO:n presidentti vaihtui syyskuun alussa, kun Kari Kuusiniemi otti ohjat eläkkeelle siirtyneeltä Vihervuorelta.

Uutissuomalainen kysyi molemmilta presidenteiltä, mitä mieltä he ovat yhdistämisestä. Ovatko tuomioistuinten kannat muuttuneet?

Eivätpä juurikaan ole.

Timo Esko oli jäsenenä "yhdistämistyöryhmässä". Tuolloin hän oli Turun hovioikeuden presidentti. Nyt, KKO:n presidenttinä, Esko kertoo kannattavansa työryhmän pohdintoja, että yhdistäminen muun muassa tehostaisi asiantuntemuksen käyttöä yli tuomioistuinrajojen. KKO:n presidentti ei siis hautaisi ajatusta.

Toki Esko huomauttaa, ettei hanke sujuisi vuodessa tai parissa. Se vaatisi muun muassa perustuslain muuttamista.

Kari Kuusiniemi ilmoittaa olevansa kielteisellä kannalla yhdistämisen suhteen. Säästökeinona se olisi Kuusiniemestä huono.

– Jos tuomareita vähennetään, se merkitsisi ilman muuta hallinnon oikeusturvan ja sen myötä oikeusvaltion heikentämistä. Meillä (KHO:ssa) on erittäin suuri määrä juttuja eri oikeudenaloilta. Yleiset tuomioistuimet eivät millään pystyisi sitä valtavaa hallinnon juttupotentiaalia hallitsemaan.

Yhteistyötä lisää

Pientä muutosta uusien presidenttien kommenteissa kuitenkin on suhteessa yhteistyöhön.

Kuusiniemi ilmoittaa kannattavansa lämpimästi "kollegiaalista yhteistyötä". Hänestä esimerkiksi jäsenten määräaikainen vaihtaminen tuomioistuinten kesken voisi olla mahdollista.

Eskon mukaan korkeimpien oikeuksien yhteistyö on jäänyt epävirallisten keskustelujen tasolle. Keskustelu on kuitenkin ollut Eskon mielestä luontevaa, vastakkainasettelua ei ole ollut.

Jääkausi KKO:n ja KHO:n välillä lienee siis ohi. Mutta yhdistymiseen on vielä pitkä matka.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen oikeustoimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .