Uutisen takana: Korkeimman oikeuden olisi linjattava lapseen kohdistunut raiskaus

Milloin lapsen kanssa sukupuoliyhteydessä ollut aikuinen voidaan tuomita raiskauksesta? Onko lapsi kykenevä ilmaisemaan omaa tahtoaan tai vastustamaan aktiivisesti hyväksikäyttäjäänsä? Onko rikoslaki raiskauksen osalta ajan tasalla?

Tällaisia kysymyksiä on pohdittu sen jälkeen, kun Turun hovioikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta 23-vuotiasta miestä vastaan. Uhrina oli kymmenvuotias tyttö. Mies tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjä ja asianomistajat eli lapsen vanhemmat, ajoivat syytettä myös törkeästä raiskauksesta. Vanhemmat hakevat jutussa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta (KKO).

Tekijä voidaan tuomita raiskauksesta, jos hän ”pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista”. Raiskauksesta voidaan tuomita myös, jos tekijä käyttää hyväkseen sitä, että "toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan”.

Kymmenvuotiaan tapauksessa alemmat oikeusasteet eivät löytäneet näyttöä, että teko olisi tapahtunut vasten lapsen tahtoa.

Syyttäjä vetosi pakottamiseen. Sen sijaan tytön vanhemmat vetosivat myös siihen, että lapsi on jo ikänsä puolesta ”avuttomassa tilassa” ilmaisemaan tahtoaan. Eli tahdon ilmaisemista tai vastustelua ei tarvita, että raiskausrikoksen tunnusmerkistö täyttyy. Ei tarvita myöskään väkivaltaa tai sen uhkaa.

Uskon, että niin sanottu yleinen oikeustaju on juuri tällä linjalla. Pieneltä lapselta ei voida edellyttää asiassa tahdon ilmaisemista. Lapsi ei edes ymmärrä tällaista.

Korkein oikeus joutuu pohtimaan ensin, onko tällä tapauksella sellaista ennakkopäätöksen luonnetta, että KKO:n ratkaisulla voitaisiin linjata oikeuskäytäntöä. Siihen näyttäisi olevan nyt selvä tarve.

Jos valituslupa heltiää ja KKO tuomitsee vastaajan törkeästä raiskauksesta, on pääteltävissä, että lain lause ”muun avuttoman tilan takia...” kattaa myös lapset.

Jos KKO hylkää syytteen, tulee pohdittavaksi, pitääkö lakia muuttaa. Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mielestä lain toiseen momenttiin on tällöin kirjattava selkeästi, että se koskee myös lapsia.

Rangaistuksen mittaamisen suhteen törkeä raiskaus ja törkeä hyväksikäyttö ovat samalla tasolla. Molemmissa maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta. Jos tekijä tuomitaan molemmista, maksimi on 13 vuotta.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen oikeustoimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .