Uutisen takana: Oikeusministeri haluaa panna konnat kuriin

Harvalle asioita seuraavalle on jäänyt epäselväksi, että puolitoista vuotta oikeusministerinä toiminut Antti Häkkänen (kok.) on pannut tuulemaan.

Edeltäjänsä Jari Lindström (sin.) joutui liian suuren taakan alle yrittäessään johtaa samanaikaisesti työministeriötä ja oikeusministeriötä.

Linja tullut selväksi

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Häkkänen, 33, polskii ministeriössä kuin kala vedessä. Juristina hän hallitsee asiat, eikä nuorelta mieheltä puutu intoa lyödä pöytään uudistuksia.

Itsetuntoakin on ihan kotitarpeiksi. Ministeriön sivuilla uudistukset henkilöityvät Häkkäseen. Moni tiedote on kuvitettu ministerin naamalla, tosin kuvia vähennettiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat pottuili niistä.

Myös Häkkäsen linja on tullut selväksi. Ministeri haluaa koventaa rangaistuksia.

– Rikosvastuu toteutuu tehokkaasti, rikollisuus ja sen haitat vähenevät sekä turvallisuus ja sen tunne lisääntyvät, ministeriö muotoilee asian.

Linjasta on monta esimerkkiä. Ehdollisen rangaistuksen ja ehdonalaisen vapauden valvontaa lisätään. Samoin kiristystä on tulossa lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten sekä rikoksen uusijoiden rangaistuksiin. Muun muassa säännös siitä, milloin rikoksen tekijä on jälleen "ensikertalainen" kiristyy kolmesta viiteen vuoteen.

Sarjakuristaja Michael Penttilän tapauksen yhteydessä Häkkänen nosti esiin riskiarvion tekemisen vakaviin rikoksiin syyllistyneille.

Oikeusministeri on myös palauttamassa käytännön, jossa poliisin määräämät maksamattomat sakot voidaan muuntaa vankeudeksi. Sakkovankeudella on tarkoitus suitsia etenkin sarjanäpistelijöitä.

"Sirpaleuudistuksia"

Rangaistuksia koventava linja on herättänyt asiantuntijoiden ja poliitikkojen keskuudessa kahdenlaisia mielipiteitä.

– Nyt meillä on pitkästä aikaa oikeusministeri, joka saa jotain aikaiseksi, totesi eräs oikeusoppinut minulle Häkkäsestä.

Kovien rangaistusten vaikutus rikollisuuteen on kuitenkin ikuisuuskysymys. Myös nyt osa asiantuntijoista kyseenalaistaa, että rangaistusten koventaminen olisi ylipäätään se oikea keino.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten yhteydessä moni lausui, että taas pykäliä rukataan pienin palasin, sirpaleina. Kokonaisuudistaminen puuttuu.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio moitti myös uudistuksen etenemisjärjestystä ja korostetun kovaa poliittista ohjausta. Hallitus varasi jo kehysriihessä rahat uudistukselle, vaikka asiantuntijalausuntojakaan ei vielä ollut.

Hallitus vetosi yleiseen oikeustajuun, mitä se sitten lieneekään.

Sakkojen sovittaminen kiven sisässä ei sekään ole kaikkien mielestä oikea tapa puuttua enimmäkseen moniongelmaisten ihmisten käyttäytymiseen. Keino on lisäksi erittäin kallis.

Twitterissä Häkkänen sivalsi, että "Vihreät aikanaan mahdollistivat sarjavarkaiden vapautumisen rangaistuksista".

Ministerille huomautettiin, että kun muuntorangaistus poistettiin vuonna 2008, hallituksen pääpuolueet olivat keskusta ja kokoomus. Toki oikeusministerinä oli vihreiden Tuija Brax, mutta poistamista ajoi myös rahakirstun vartija, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.).

Lisäksi nykyinen porvarihallitus ehti jo kertaalleen perua muuntorangaistuksen palauttamisen, koska se olisi tullut liian kalliiksi.

"Konnien paapomista"

Koulukuntaero ilmenee muuallakin kuin Häkkäsen esitysten yhteydessä. Taannoin asiantuntijat sanailivat Twitterissä rikosten sovittelusta. Osa oli sitä mieltä, että seksuaalirikosta ja raiskaustakin voidaan sovitella.

– Kaikkea sitä höpistään. Puhe raiskauksen sovittelusta on puhdasta konnien paapomista, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen oikeustoimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .