Uutisen takana: "Veronmaksajat säästävät, kun Immonen ei ole eduskuntaryhmän jäsen"

Niin sanotun Lex Vennamon perusteella puoluetuki seuraa loikkareiden mukana, jos loikkaavien kansanedustajien määrä on yli puolet koko eduskuntaryhmästä.

Hallitusneuvotteluissa on sovittu, että kohta poistetaan puoluelaista.

– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan laki tulee voimaan vuodenvaihteessa, oikeusministeriön ylitarkastaja Heini Huotarinen kertoo Lex Vennamon poistamisen aikataulusta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vakuutti vaatineensa poistoa hallitusohjelmaan historiallisen vääryyden korjaamiseksi.

Viimeistään syksy osoittanut, ettei ole kyse pelkästä historiasta. Varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen käynnistämä Soinin vastainen projekti sai kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan uhkaamaan viime viikolla jopa eduskuntaryhmästä eroamisella.

Saarakkala, Tynkkynen ja yli parisataa muuta perussuomalaista vaativat Soinia suostumaan puoluehallituksen ja -valtuuston sekä eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen, jossa päätettäisiin perussuomalaisten mahdollisuudesta jatkaa nykyhallituksessa.

Saarakkala veti erouhkauksensa takaisin maanantaina, mutta nimien kerääminen yhteiskokouksen tueksi jatkuu.

Itsevaltaisuudesta syytetyt

Suomen maaseudun puolueesta erotetut 12 kansanedustajaa olivat vuoden 1972 syksyllä järjestäytyneet omaksi eduskuntaryhmäksi ja perustivat joulukuun alussa uuden puolueen, SKYP:n. Taustalla oli SMP:n eduskuntaryhmän enemmistön kyllästyminen puolueen puheenjohtajan Veikko Vennamon itsevaltaiseen tyyliin.

Lex Vennamo hyväksyttiin puoluelakiin joulukuun lopussa. Tuoreen lisäyksen perusteella SKYP:n perustajat saivat mukaansa puoluetuen 12:sta kansanedustajasta vaalikauden loppuun asti. Kuuden kansanedustajan puolueeksi pudonnut SMP menetti saman verran.

Soiniakin on syytetty  säännöllisesti itsevaltaisuudesta. Viimeksi äänekkäimmin Tynkkynen.

Saarakkalan erouhkauksen perumisen jälkeen kapinaliikkeeseen ei ole lähdössä puolueen kansanedustajia. Vielä vähemmän yli puolta ryhmästä.

– Ei niillä ole mitään, minne mennä, Soini toppuutteli viime viikolla Helsingin Sanomissa puolueen hajoamispuheita.

On silti päivänselvää, että vuodenvaihteen jälkeen hänen on helpompi hengittää. "Historiallisen vääryyden poistaminen" hävittää myös ilkeän uhkakuva puolueen rahoituksen karkaamisesta.

Hallituksen alkutaival on näyttänyt, että mitä tahansa vaikeasti ennakoitavaa voi tapahtua.

Edes perussuomalaisten hallitusneuvottelijat eivät ennakoineet pakolaiskriisin massiivisia heijastuksia Suomeen. Ne ja hallituksen leikkaukset eivät katoa reilussa kolmessa vuodessa. Eikä niistä johtuva ristiveto hallituspuolueiden sisältä - varsinkaan perussuomalaisten.

Immosesta ei makseta

Saarakkalan yhden miehen eduskuntaryhmän perustaminen olisi ollut  pöljän pojan temppu rahoituksen valossa. Oma lukunsa, että hän olisi jäänyt totaaliseen paitsioon punavihervetoisessa oppositiossakin.

Oman eduskuntaryhmän perustaja saisi eduskunnalta ryhmärahaa 1 545 euroa kuukaudessa ja vaatimuksen palkata kirjanpitäjäksi auktorisoitu tilintarkastaja. Samalla katoaisi puolueen tuki ja puolueen avustajakaartin apu, joiden arvon huomaa parhaiten luopumalla niistä.

Jos puolue saa vaaleissa läpi vain yhden kansanedustajan, tämän muodostamalle eduskuntaryhmälle maksetaan ryhmärahaa sentään reilut 4 600 euroa.

Eduskuntaryhmästä eroava kansanedustaja ei saa ryhmärahaa automaattisesti. Olli Immonen ei perustanut virallista eduskuntaryhmää siksi ajaksi, kun on ollut eronneena perussuomalaisten ryhmästä.

– Veronmaksajat säästävät 1 545 euroa joka kuukausi, kun Immonen ei ole minkään eduskuntaryhmän jäsen, toteaa eduskunnan tilitoimiston toimistopäällikkö Pertti Rosila.

Immonen on kertonut hakevansa tämän kuun aikana takaisin perussuomalaisten ryhmään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.