Uutiskuva Turun puukotuksesta palkittiin parhaana

Vuoden lehtikuvassa on riekko, yleisön suosikki oli Meeri Koutaniemi.

Kuvajournalismin Vuoden 2017 uutiskuva on otettu heti Turun elokuisten puukotusten jälkeen. Kuvassa epäilty tekijä makaa maassa ja hänen vierellään on poliisi. Taustalla on paikalle osuneita sivullisia.

Joukkopuukotuksessa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan.

Palkintoraati toteaa, että Liisa Huiman klassinen uutiskuva on rauhallinen ja kertoo poliisin toiminnasta poikkeuksellisessa tilanteessa. Voittajakuva tiivistää vuoden merkittävimmän uutistapahtuman suoraviivaisesti ja estetisoimatta, raati perustelee.

– Se on muistutus autenttisten, lavastamattomien kuvien merkityksestä ja siitä, miten tärkeää toimittajien ja kuvaajien on saada työskennellä ilman rajoituksia, raati toteaa.

Turun puukotuksista epäilty on sittemmin saanut syytteet kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Jutun pääkäsittelyn odotetaan alkavan ensi kuussa.

Uutiskuvasarjan kunniamaininnan sai Lehtikuvan kuvaaja Martti Kainulainen lennokilla otetusta kuvastaan. Siinä näkyy Janne Käpylehdon suunnittelema iso jääkaruselli, jota rakennettiin Helsingissä Vanhankaupunginlahdella tammikuussa 2017.

Riekko lehtikuvaksi, Koutaniemi yleisön suosikki

Vuoden lehtikuvaksi valittiin Ella Kiviniemen kuva riekosta, joka toimii esimerkkinä ilmastonmuutoksesta ja katoavista elinympäristöistä. Kuvaa luonnehditaan kauniiksi ja vaikuttavaksi.

– Näin suuria ja tärkeitä teemoja on ollut perinteisesti vaikea visualisoida kaikesta saatavilla olevasta tiedosta huolimatta, raati sanoo.

Vuoden kuvajournalistiksi valittiin Akseli Valmunen, jonka kuvasarja esittelee monipuolisesti kuvajournalistista työskentelyä.

Yleisön suosikiksi päätyi selkeällä äänimäärällä Meeri Koutaniemi, joka on tullut tunnetuksi monista naisten ja tyttöjen asemaa käsittelevistä kuvistaan. Hän sai liki 4 000 äänestä noin 2 500.

Urheilukuvapalkinnon pokkasi Kalle Koposen kuva, jossa ilmeisesti isä ja poika ovat jalkapallo-ottelun katsomossa. Kuva pelkistää tunteet, jotka tekevät urheilusta merkityksellistä ja joihin on helppo samaistua.

Kuvajournalismi 2017 -kilpailussa palkittiin viime vuoden parhaita kuvia yhteensä kymmenessä sarjassa. Kilpailuun osallistui 90 kuvaajaa yhteensä 1 900 työllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Itsenäisyyspäivän aatto väkivaltainen Jyväskylässä – poliisilla tutkittavana kymmenkunta pahoinpitelyä

Pekkariset tänään Linnaan jo 40. kerran – Maurin lento Brysselistä laskeutuu vain tunteja ennen kättelyä

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars pyrkii Rauman nokkamieheksi – hakijoiden joukossa myös kaksi muuta keskisuomalaisittain tuttua nimeä

Rekka suistui yöllä Nelostieltä Viitasaarella ja pyyhkäisi mukaansa kylätalon kulmaa: nosto-operaatio hidastaa liikennettä useita tunteja – katso kuva

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy pääministerivaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.