Uutissuomalainen: Hallituspuolueissa halua laskea ravintoloiden viinaveroa – rahojen löydyttävä jostain muualta

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä oltaisiin valmiita alentamaan ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa, kertoo Uutissuomalainen. Veroa voidaan kuitenkin laskea vain, jos veromenetykset voidaan korvata muualta saatavilla tuloilla.

– Olisi ihan tervettä, että alkoholin nauttiminen voisi tapahtua hivenen enemmän ravintoloissa, jos sitä ylipäätään halutaan nauttia. Jos pelivaraa löytyy arvonlisäveron alentamiseen, se olisi ihan hyvä asia, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Uutissuomalainen haastatteli keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien johtoa. Uuden vaihtoehdon johtajia ei tavoitettu, mutta ryhmän kansanedustajat ovat aiemmin kannattaneet alv:n laskua.

Jos ravintola-alkoholin veroa lasketaan, voisi yleistä alkoholiveroa mahdollisesti nostaa. Se on kuitenkin pulmallista, koska se voi johtaa Viron viinarallin kiihtymiseen.

– Jos alkoholiuudistus saadaan läpi, se vähentää Viron matkustajatuontia ja sen seurauksena valtion alkoholiverosta saama tuotto tulee väistämättä kasvamaan ilman alkoholiveron korotusta, arvelee kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

Suomessa on kinattu pitkään alkoholilain uudistamisesta. Hallitus pääsi vihdoin asiasta sopuun kesäkuussa, eduskunta äänestää lakipaketista syksyllä. Hallituspuolueet kinasivat aiheesta moneen kertaan ja toukokuussa keskustan Antti Kaikkonen kertoi jo, että asia ei etene tällä hallituskaudella.

Nykyistä vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot tulevat ensi vuoden alusta ruokakauppoihin, jos esitys menee nykymuodossaan läpi. Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat lakiesityksen sisältökäsittelyssä tehdä kilpailevia esityksiä prosenttirajasta ilman pelkoa rangaistuksesta. Tämä oli tärkeää etenkin niille keskustan 15 edustajalle, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kannata enimmäispitoisuuden nostoa 4,7 prosentista.

Alkoholilain uudistuksen lopullisessa käsittelyssä hallituspuolueiden edustajien on hyväksyttävä uudistuksen läpimeno, oli enimmäisprosentti mikä hyvänsä.

Uusimmat

Kotimaa

Tänään saa liputtaa lapsen oikeuksille

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julki tänään

Mies kuoli ulosajossa Ylivieskassa, auto törmäsi katto edellä isoon kuusenrunkoon

Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista – syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Tulli epäilee virolaisen nuuskan salakuljetusorganisaation kuljettaneen Suomeen 5  000 kiloa nuuskaa

Konneveden kirkkovaltuustossa tapahtui täydellinen muutos – Virtaset nousivat vaalivoittoon

Särkilammen maja Saarijärvellä aiotaan kunnostaa – kiinteistö tulee säätiöltä kaupungin omistukseen ja siirretään sitten yhdistykselle

Kyyjärven nuoret kävivät ahkerasti uurnilla – kirkkovaltuusto valittiin kolmen sopuvaalin jälkeen nyt äänestämällä

Kinnula vahvisti kärkipaikkaansa seurakuntavaalien aktiivisimpana koko maassa – Jyväskylä nousi isojen ykköseksi

Vikatikki Haapamäellä poltti rantasaunan maan tasalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.