Uutissuomalainen: Vakiomuotoisilla asiakirjoilla haetaan helpotusta vahinkovakuutusten vertailuun

Ensi vuonna asiakkaan on mahdollisesti aiempaa helpompi vertailla vahinkovakuutuksia, kun uusi laki vakuutusten tarjoamisesta tulee voimaan. Asiasta kertovan Uutissuomalaisen mukaan uusi laki edellyttää, että vakuutusyhtiön on annettava asiakkaalle olennaiset tiedot vakuutuksesta vakiomuotoisella asiakirjalla.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n johtavan neuvonantajan Ville Rauloksen mukaan avaintietoasiakirja on lyhyt, muutaman sivun mittainen paperi.

Raulos uskoo, että uusi laki helpottaa vakuutusten vertailua. Myös vakuutusyhtiöiden etujärjestön Finanssialan johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta näkee, että laki muun muassa auttaa palvelemaan asiakkaita paremmin.

Kuluttajaliitto ei kuitenkaan usko, että asiakirja tuo merkittävää helpotusta vertailuun. Liiton pääsihteeri Juha Beurling sanoo, että määrämuotoisuudelle yleensä laitetaan suurempia toiveita kuin mitä käytännössä toteutuu.

Asiakirjasta pitää selvitä muun muassa, mitä vakuutus maksaa, mitä riskejä se pääsääntöisesti korvaa ja mitä ei. Asiakirjavaatimus koskee vahinkovakuutuksia, joihin kuuluvat muun muassa koti-, tapaturma-, sairaus- ja ajoneuvovakuutukset, Uutissuomalainen kirjoittaa.

Uutissuomalaisen mukaan hallituksen lakiesitys on parhaillaan talousvaliokunnan käsittelyssä. Laki pohjautuu EU-direktiiviin. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Juha Jokisen mukaan on todennäköistä, että lain soveltamista lykätään syksyyn 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.