Väärä vuosiluku kahvilan kyltissä hämää edelleen Jyväskylässä – perinteikäs rakennus täyttää sata vuotta

Jyväskylän Lutakon sataman puista satamakahvilarakennusta koristaa kaunis kyltti, jossa on vuosiluku 1909. Tämä on herättänyt joidenkin ohikulkijoiden mielenkiinnon, koska tiettävästi rakennus valmistui vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Ja näin onkin.

Satamapaviljonki rakennettiin vuonna 1919 silloiseen satamaan, joka sijaitsi nykyisen Minna Canthin kadun ja Vaasankadun alapäässä. Rakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen Lutakkoon vuonna vasta vuonna 1979.

– Tiedämme, että vuosiluku on väärä, mutta emme voi mennä omin päin sitä muuttamaan. Rakennuksen omistaa kaupunki, ja yhtiömme Rhea Ship Lines Oy on suojelurakennuksessa vuokralla. Koska rakennus täyttää tänä vuonna 100 vuotta, mekin juhlistamme syntymäpäivää. Vielä emme ole päättäneet, millä tavoin juhlavuosi kesällä näkyy. Mahdollisesti jotain ohjelmallista, tiloissa vuokralaisena olevan, yrittäjä Sari Wigell sanoo.

Vuosiluku on kaiverrettu kylttiin, joten sitä ei voi pelkästään maalaamalla muuttaa.

Museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen toteaa, että kyseessä on mitä ilmeisimmin vain ja ainoastaan silkka vahinko.

– Tiedossa on, että talo valmistui 1919, joten väärä vuosiluku on tullut kylttiin luultavasti vahingossa, Voutilainen sanoo.

Kahvilarakennus on Jyväskylän kaupungin suorassa omistuksessa, eli se ei ole Tilapalvelun hallinnassa.

Keskisuomalainen puuttui asiaan jo seitsemän vuotta sitten, huhtikuussa 2012. Tuolloin lehti kirjoitti: "Kaupunki aikoo selvittää museolta, mikä vuosiluku on todellisuudessa oikein. Tarvittaessa kahvilan seinään tilataan uusi laatta korjatulla vuosiluvulla."

Nykyinen katupäällikkö Tuula Smolander ei osaa sanoa, mihin hanke tuolloin hyytyi.

– Mutta jos tosiaan vuosiluku on väärä, kyltti on uudistettava. Siitä, miten tämä suojelurakennuksessa voidaan toteuttaa, pitää keskustella Voutilaisen kanssa, Smolander sanoi.

Kirjoitetaanko samasta asiasta taas seitsemän vuoden kuluttua?

– Kyllä minulla on tapana viedä asiat loppuun asti, Smolander vakuutti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .