Väestöliitto: Kaikilla suomalaisnuorilla ei ole varaa turvalliseen seksiin

Maanantaina vietetään maailman ehkäisypäivää.

Väestöliiton mukaan kaikilla suomalaisnuorilla ei ole varaa turvalliseen seksiin. Sekä kondomit että hormonaalinen ehkäisy voivat olla liian kalliita nuorille. Väestöliitto muistutti asiasta maanantaina 26. syyskuuta, joka on maailman ehkäisypäivä.

Väestöliiton mukaan nuorten tulisi saada maksuton ehkäisy. Maksuton ehkäisy ei lisää tutkimusten mukaan nuorten yhdyntöjä tai holtitonta käyttäytymistä. Maksuttoman ehkäisyn tarjoavissa kunnissa nuorten raskaudet, seksitautiluvut ja julkisen terveydenhuollon kulut ovat laskeneet.

– On huomioitava myös, että ehkäisyä käyttävät vähiten he, jotka sitä eniten tarvitsevat, eli heikommassa sosiaalisessa ja taloudellisessa tilanteessa elävät nuoret. Peruskoulussa nuoret ovat keskenään tasa-arvoisessa asemassa, siksi oikea-aikainen, koulussa toteutettava kondomi-kampanja toimii, kehityspäällikkö Tuulia Råmark Väestöliitosta korostaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Kumita-kampanja lähetti tänä syksynä kahdeksasluokkalaisille 65 000 kondomia ja tietovihkosta. Kampanjan tarkoituksena on kertoa myönteisellä tavalla nuorille kondomin käytöstä seksitautien ehkäisyssä.

Nuoret haluavat tutustua kondomiin omassa rauhassaan jo ennen kuin sille on käyttöä, muttei pelkkä ilmaisten kondomien jakaminen riitä. Nuori tarvitsee neuvoja ja apua seksiasioissa. "Valveutunut ja itseään kunnioittava nuori käyttää ehkäisyä, jos siihen annetaan mahdollisuus", Väestöliitossa uskotaan.

Lähde:

Väestöliitto

Kumita-kampanja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.