Vähemmistö turvapaikanhakijoista työllistyy: "Palkkatöitä ei välttämättä ole tarjolla"

Selvä vähemmistö turvapaikanhakijoista hakeutuu ansiotöihin Suomessa. Maahanmuuttovirastosta kerrotaan aiemmin maahan tulleiden osalta, että yksi kolmasosa turvapaikanhakijoista pyytää virastolta työoikeus­todistuksen. Todistuksen hankkiminen maksaa 20 euroa.

– Maksullisuuden vuoksi voi olettaa, että valtaosalla todistuksen hankkineista on jo työpaikka tiedossa tai ainakin vakaat aikomukset hakea työtä, arvioi tiedottaja Kaisa Härkisaari Maahanmuuttovirastosta.

– Todistuksen hankkiminen ei ole pakollista, mutta työnantajalla on velvollisuus varmistaa palkallisensa oikeus työntekoon.

Virastolla ei ole vielä arviota tämän vuoden pakolaistulvan seurauksena maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden työllisyystilanteesta.

Lain mukaan turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolmen kuukauden kuluttua turvapaikkahakemuksen jättämisestä, mikäli hänellä on henkilöllisyystodistus. Paperittoman on odotettava työnteko-oikeutta kuusi kuukautta.

Toiveissa nopea pääsy työelämään

Hallituksessa on keskusteltu karenssiajan laskemisesta. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan nopeampi pääsy työelämään edistää kotoutumista ja ehkäisee radikalisoitumista (Keskisuomalainen 2.12.). Hallituksen uuden turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman mukaan työikäisille turvapaikanhakijoille järjestetään työtehtäviä vastaanottokeskuksessa tai sen sijaintikunnassa.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen kannattaa ajatusta turvapaikanhakijoiden työllistämisestä jo vastaanottokeskusvaiheessa. Hänen mielestään tulijoiden aktivoiminen on tärkeää alusta alkaen. Joutsenon vastaanottokeskus on toiminut 25 vuotta, joten siellä turvapaikanhakijoiden työllistymismahdollisuuksia on seurattu Keski-Suomea pidempään.

– Työ- ja opintotoimintaa järjestetään keskuksissa jo nyt. Tavoite olisi kuitenkin saada asukkaille myös jotain yhteiskunnallisesti hyödyllisempää tehtävää keskuksen ulkopuolella, esimerkiksi talkootöitä, Kähkönen sanoo.

Kähkösen mielestä turvapaikanhakijoiden nykyistä nopeam­pi työllistäminen voi kuitenkin olla ongelmallista käytännössä.

– Päämäärä on tavoittelemisen arvoinen, mutta niin sanottuja oikeita palkkatöitä ei välttämättä ole tarjolla, hän arvelee.

Kähkösen kokemuksen mukaan turvapaikanhakijat tekevät suorittavaa työtä, sillä puutteellinen kielitaito asettaa rajoitteita. Useimmiten turvapaikanhakijat siivoavat tai tekevät sesonkiluontoisia töitä, kuten lumenluontia. Työllistymismahdollisuuksiin vaikuttavat etenkin alueen työllisyystilanne ja vastaanottokeskuksen sijainti.

Kähkönen ennustaa, että turvapaikkaprosessin mahdollinen pitkittyminen lisää akuuttia työtarvetta.

Lakimies ja koulun johtaja toivoo työtä opettajana

Puuppolan vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä asuva irakilainen Isra Ali Alobaidi on halukas työskentelemään odottaessaan hakemuksensa hyväksymistä. Bagdadista kuuden lapsensa kanssa saapunut Alobaidi on ollut vastaanottokeskuksessa toimelias. Hän kertoo auttavansa keskuksen työntekijöitä ­mahdollisuuksien mukaan.

– En saa tekemästäni työstä palkkaa, mutta haluan olla avuksi. Autan siivoamaan, vien lapsia ulos leikkimään ja opastan uusia tulijoita paikan sääntöihin, hän luettelee. 

Alobaidi on toiminut kotimaassaan sekä lakimiehenä että koulun johtajana. Hän arvostaa suomalaista koulujärjestelmää ja toivoo tulevaisuudessa työllistyvänsä juuri opettajana, mikäli perhe saa jäädä maahan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Keskussairaalan Vesa Kataja kummeksuu ylilääkäreiden väitteitä: "Uudesta sairaalasta tulee haluttu työpaikka"

Keskusrikospoliisi on tutkinut laajaa kansainvälistä petosrikosta – aiheutuneet vahingot noin 725 000 euroa

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Jämsässä kaksi tulipaloa samalla tehdasalueella – "Henkilökunta hoisi kaikki niin kuin pitikin"

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa – Sepän kauppakeskuspäällikkö: "Panostamme kulkuyhteyksiin"

Yön uutiskooste: Raju tulitaistelu seisautti meksikolaiskaupungin, Trump yrittänyt saada Ukrainalta poliittista hyötyä sotilasapua vastaan

Jyväskylän kaunein lossimatka ja savun tuoksua – katso kartalta kaupungin 18 kohdetta, josta voi löytää rauhan

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.