Väitös: Autojen yhteiskäytön mallit tulevat Saksasta – tutkija ennustaa, että palvelut yleistyvät Suomessa

Taneli Vaskelainen käsittelee Jyväskylän yliopiston väitöstyössään jakamistalouden teollisuudenhaaran syntyä keskittyen erityisesti autojen yhteiskäyttöpalveluiden syntyyn Saksassa. Nämä palvelut ovat kasvaneet viime vuosina Saksassa rajusti ja markkinoilla on monenlaisia toimijoita.

Vaskelainen osoittaa väitöksessään, että markkinoilla on neljä erilaista liiketoimintamallia: osuuskuntavetoinen malli, vertaisvuokrausmalli, kahdensuuntainen malli ja yhdensuuntainen malli.

– Erilaiset liiketoimintamallit ovat kehittyneet rinta rinnan, koska toimijoita ohjaavat erilliset motivaattorit ja arvopohjat, Vaskelainen kertoo.

Hänen mukaansa yhdensuuntaista mallia operoivat suuryritysten tytäryhtiöt (car2go ja DriveNow). Nämä yritykset pyrkivät nopeaan kasvuun. Osuuskuntavetoista mallia ja kahdensuuntaista mallia operoivat toimijat, jotka ponnistavat yksityisautoilun vähentämiseen pyrkivästä sosiaalisesta liikkeestä. Näitä toimijoita ohjaa pyrkimys opettaa ihmisiä ajamaan mahdollisimman vähän.

Väitöstyö osoittaa, että toimijoiden erilliset arvopohjat vaikuttavat myös palveluiden maantieteelliseen jakaumaan. Yhdensuuntainen malli on läsnä vain suurimmissa kaupungeissa, mutta kahdensuuntaista ja osuuskuntavetoista mallia löytyy melko pienistä kylistäkin.

Saksan kehitys ennusteena Suomelle

– Väitöskirjan tulokset ovat relevantteja myös Suomelle, koska Saksan kehitys toiminee hyvin ennusteena sille, mitä Suomessa tulee autojen yhteiskäyttöpalveluiden suhteen tapahtumaan, Vaskelainen toteaa.

Vaskelainen näkee, että palveluiden voidaan odottaa yleistyvän niiden tunnettuuden kasvaessa ja niitä tarjoavien yritysten lisääntyessä. Yhdensuuntaisia palveluita, kuten Helsingissä toimiva DriveNow, tuskin tullaan näkemään muualla kuin suurimmissa kaupungeissa liiketoimintamallin realiteeteista ja toimijoiden motiiveista johtuen. Toisaalta Saksan tapaan hyvinkin pienillä paikkakunnilla Suomessa voisi olla mahdollista operoida autojenjakopalveluita osuuskuntamallilla, jos löytyisi vapaaehtoisia ponnistamaan palvelut liikkeelle.

DI Taneli Vaskelaisen yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirjan ”Sharing Economy Industry Emergence: Insights from the German Carsharing Industry” tarkastustilaisuus on keskiviikkona 22.8. kello 12. Paikkana Seminaarinmäki, S212-sali.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .