Väitös: Itäprostituutio on Lapissa harrastelijamaista toimintaa

Itäprostituutio ei ole Lapissa ammattimaisesti johdettua toimintaa, jossa naiset olisivat ihmiskaupan uhreja. Tutkija Pia Skaffarin mukaan Murmanskin alueelta tulevat prostituoidut eivät pidä itseään naiskaupan uhreina, vaan he ovat ryhtyneet tietoisesti myymään seksiä.

- Juridisesti kyse on naisten itsensä tekemistä ratkaisuista. Voi tietysti kysyä, onko prostituutio täysin vapaaehtoinen valinta vai pakon sanelema asia, sanoo Skaffari, joka on tehnyt väitöskirjan naisten kokemuksista pohjoisen itäprostituutiossa.

Suurin syy prostituution harjoittamiseen on naisten köyhyys ja toivottomuus. Heillä ei ole kunnon työpaikkaa, sosiaaliturva on heikko ja naiset kantavat päävastuun lapsista.

Lappiin, Pohjois-Norjaan ja Pohjois-Ruotsiin suuntautuvilla seksikeikoilla naiset täydentävät toimeentuloaan.

Toiminta on Skaffarin mukaan hyvin harrastelijamaista. Naiset tulevat Lappiin yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä. Naiset saavat pitää yleensä itse ansaitsemansa rahat. Matkat ja yöpymisen he maksavat itse.

- He voivat yhdessä yössä tienata jopa kuukausipalkkansa verran. Naiset, joilla on lapsia, perustelevat prostituutiota sillä, että he haluavat lapsilleen parempaa elämää.

Osalle naisista prostituutio on pääasiallinen toimeentulo.

Vaietut ostosmatkat

Tyypillistä Pohjoismaissa harjoitettavalle prostituutiolle on se, että naiset harjoittavat prostituutiota usein asiakkaan kotona. Heillä saattaa olla myös vakiasiakkaita, joiden luo he tulevat kutsuttuina.

Osa naisista tekee asiakkaiden luona taloustöitä, kuten siivoavat, tiskaavat ja laittavat ruokaa. He voivat saada näistä töistä pienen lisäkorvauksen.

- Naiset pitävät ratkaisua hyvänä, koska silloin seksin osuus jää vierailun aikana vähemmälle.

Naiset rakentavat kontakteja Pohjoismaihin Murmanskissa toimivan naisverkoston avulla. Jokainen nainen tietää jonkun, joka on tehnyt keikkaa rajan yli.

Kotona matkan todellista luonnetta ei kerrota, vaan asiasta puhutaan esimerkiksi ostosmatkoina. Skaffarin mukaan toiminnalla on kuitenkin paikallisessa ympäristössä hiljainen hyväksyntä.

Naiset ovat turvaseksin suhteen ehdottomia. Äitien pitää pysyä Venäjällä terveenä, koska heillä on vastuu lapsista.

Skaffari on haastellut väitöskirjaansa varten 17:ää prostituutiota harjoittavaa naista. Väitöskirja tarkastetaan Lapin yliopistossa ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus etenee – lakiluonnos lähti lausunnoille

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Katso kuvat: Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Irak kertoo lähettäneensä suomalaisia Isis-lapsia pois maasta – Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa asiasta

Syyttäjä: Mielentilatutkimuksen mukaan Arabianrannan murhasta syytetty oli syyntakeeton

Pete Parkkosen kaulaan ripustettiin Pihtipudas-koru – laulaja aikoo pitää kotikuntansa nimikkokorua esillä keikoilla ja juhlissa

Komission johtoon tähyävä Ursula von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta – "Eurooppa on kuin pitkä avioliitto, rakkaus ei ole samanlaista kuin aluksi, mutta syvenee"

Risentan kookosjauhoeriä vedetään markkinoilta mahdollisten metallilastujen vuoksi

Pölyttäjillä ei mene nyt kovin hyvin – "Populaatioiden taantumisesta on selkeitä merkkejä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.