Väitös: Lapsen ei ole hyvä syödä vain vähärasvaista kalaa

Lastenkin kannattaa syödä eri kalalajeja vaihtelevasti. Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan yksipuolinen vähärasvaisten kalojen syönti voi altistaa keskushermoston kehityksen lieville häiriöille.

Kala sisältää sekä terveydelle hyödyllisiä että haitallisia yhdisteitä. Näiden aineiden pitoisuuksissa on eroja kalalajien välillä, ja ne vaikuttavat eri-ikäisten ihmisten terveyteen eri tavoin.

Tutkimuksen mukaan kalan terveysvaikutuksia ei voi arvioida vain haitallisia aineita kuten elohopeaa mittaamalla.

- Kala on hyväksi keskushermoston terveydelle. Kalansyönnin hyödyt ovat suurempia kuin haitat, sanoo väittelijä, diplomi-insinööri Olli Leino.

Hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja on erityisesti silakassa ja lohessa. Vähärasvaisia kaloja ovat muun muassa kuha ja hauki.