Väitös: Liikunta voi kumota lihavuusgeenien vaikutusta

Aktiivinen liikunta voi auttaa pitämään kilot kurissa, vaikka geeniperimä altistaisi vahvasti lihomiseen. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan liikunnalla voidaan muuttaa lihavuudelle altistavien geenien toimintaa.

- Eniten liikunnasta hyötyvät ihmiset, joilla perinnöllinen alttius lihomiseen on suuri. Kyse on geenien ja ympäristön vuorovaikutuksesta, sanoo lääketieteen lisensiaatti Linda Mustelin.

Mustelin tutki nuorten aikuisten lihavuutta, fyysistä aktiivisuutta ja kestävyyskuntoa kaksostutkimusaineiston pohjalta. Mukana oli kaikkiaan yli 6 000 kaksosta.

Tutkimus osoitti, että liikunta vähensi perinnöllisten tekijöiden vaikutusta painoindeksiin ja vyötärönympärykseen.

Perimä vaikuttaa siihen, miten helposti kunto kohenee. Tämä taas tekee liikunnasta toisille miellyttävämpää kuin toisille. Toisaalta myös periytyvillä luonteenpiirteillä on merkitystä, sanoo Mustelin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia – "Nyt on menty yli sen rajan, missä kohtuudella voi olettaa tämän viruksen pysyvän aisoissa"

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Jyväskyläläinen asianajaja Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois" – katso video heittelehtivästä rekasta

Opettajien lomautukset alkoivat Karstulassa ja jatkuvat syksymmällä – "Ensi vuoteen haemme muita säästöjä"

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

Rivit, Raitti vai Sylit – nyt kysytään kaupunkilaisten mielipidettä Samulinniityn uudesta asuinalueesta

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Leivonmäkeläinen Helena Gyldén kohtasi Nelostiellä 2,7 promillen humalassa ajaneen rekkakuskin: "Löin jarrut pohjaan ja huudahdin, että herra jumala, nyt se kaatuu"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.