Väitös: Monen alokkaan terveys pettää asepalveluksen ensiviikkoina, eikä syytä tiedetä

Asepalveluksensa sen ensiviikkoina terveyssyistä keskeyttäneistä alokkaista vain 29 prosenttia todettiin palveluskelpoisiksi lääkärintarkastuksessa palveluksen alettua, vaikka ennakkoterveydentarkastuksissa ja kutsunnoissa heitä pidettiin terveinä.

Asiaa tuoreessa väitöskirjassaan tutkinut lääketieteen lisensiaatti, Puolustusvoimissa ylilääkärinä työskennellyt Matti Lehesjoki esittää, että syynä ei ole terveystarkastusten riittämättömyys.

–  Tässä heräsi kysymys, että vuotaako ennakkoterveydentarkastus jotenkin? Eikö siellä todettu sairautta vai onko terveystarkastus tehty huonosti? Totesimme kuitenkin, että meillä on hyvä ennakkoterveystarkastus. Kyllä siinä niin käy, että alokkaat todettiin terveeksi silloin aikoinaan, Lehesjoki sanoo.

Lehesjoen mukaan alokkaiden terveys pettää joko asepalveluksen alussa tai sitä ennen.

–  Ehkä se on osalla se palvelus itsessään. Ehkä se ensimmäisten viikkojen jatkuva kiire saa tuntemaan, että palvelus on sittenkin niin rankkaa, ettei oma terveys kestä.

Panssariprikaati myönteisenä esimerkkinä

Tutkimusaineistoon kuului 1  500 varusmiestä, jotka aloittivat palveluksensa tammikuussa tai heinäkuussa 2011 ja keskeyttivät sen terveyssyistä ensimmäisten kolmen viikon aikana.

Yleisiä vaivoja ovat liikunta- ja tukielinten sairaudet. Myös astma aiheuttaa monen palveluksen keskeytymisen.

Lehesjoki nostaa myönteiseksi esimerkiksi Maavoimien Panssariprikaatin, jossa otettiin käyttöön leudompi aloituskausi.

–  Alkuvaiheessa rauhoituttiin, ja käskyttämisen sijasta oli neuvomista ja ohjaamista. Ensimmäisten viikkojen keskeyttämisluvut putosivat dramaattisesti noin 65 prosenttia, vaikka heillä oli samat terveet tai sairaat varusmiehet, Lehesjoki kertoo.

Entinen puolustusvoimien ylilääkäri esittääkin, että Panssariprikaatin menetelmiä analysoitaisiin tarkemmin, jotta samaan parannukseen pystyttäisiin muuallakin.

Lehesjoki on työskennellyt ylilääkärin tehtävissä Puolustusvoimissa vuosina 1987–2016. Hän väittelee ensi perjantaina.

-----

Klo 21.25: Korjattu muotoilua väittelijän työhistoriasta. Po. Lehesjoki on työskennellyt ylilääkärinä Puolustusvoimissa, ei Puolustusvoimien ylilääkärinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.