Väitös: Suomeen tarvittaisiin kattava rekisteri vaikeasti vammautuneiden hoidosta

Rekisterin avulla voitaisiin paremmin arvioida ja kehittää traumapotilaiden hoitoa.

Kaikkiin Suomen yliopistosairaaloihin pitäisi saada traumarekisteri, johon kerätään tietoja vaikeasti vammautuneiden potilaiden hoidosta ja selviytymisestä. Näin ehdottaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Brinck, jonka väitöstutkimus tarkastetaan huomenna Helsingin yliopistossa.

Rekisterin avulla voitaisiin paremmin arvioida ja kehittää traumapotilaiden hoitoa.

– Rekisteri tulisi ottaa käyttöön kaikissa yliopistosairaaloissa ja jatkossa myös kaikissa tulevissa laajan päivystyksen sairaaloissa, Tuomas Brinck sanoo.

Tällä hetkellä traumarekisteri on Suomessa käytössä vain Töölön sairaalassa, Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lasten ja nuorten sairaalassa.

Töölön sairaala on yksi pohjoisen Euroopan suurimmista traumasairaaloista. Sairaalassa hoidetaan vuosittain noin 450 vaikeasti vammautunutta tapaturmapotilasta. Kaikkiaan Töölön sairaalan tapaturma-aseman kautta hoitoon tulee vuosittain noin 20 000 potilasta.

Useissa maissa laki velvoittaa traumapotilaita hoitavia sairaaloita pitämään rekisteriä. Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa on jo valtakunnalliset traumarekisterit.