Väitös: Toistuvasti kurkkukipua potevat hyötyvät nielurisaleikkauksesta

Toistuvista nielutulehduksista kärsivistä aikuisista enemmistö hyötyy nielurisaleikkauksesta, osoittaa Oulun yliopiston väitöstutkimus. Sen mukaan leikkaus vähentää tulehduksia, lääkärissäkäyntejä ja kurkkukipupäivien määrää. Lisäksi leikkauksessa käyneet kokevat elämänlaatunsa parantuneen.

- Mitä enemmän potilailla oli kurkkuvaivoja, sitä tyytyväisempiä he olivat leikkauksen jälkeen, väitöstyön tehnyt lääketieteen lisensiaatti Timo Koskenkorva kertoo.

Hänen mukaansa leikkauksesta hyötyivät myös ne toistuvasti kurkkukipuiset potilaat, joille ei ollut tehty lääkärikäynnin yhteydessä nielutestiä tai joiden nielutesti oli ollut negatiivinen.

- Aiemmin käytäntönä on ollut, että leikkaukseen lähetetään pääsääntöisesti vain nielutestissä positiivisen tuloksen saaneita potilaita.

Väitöstutkimuksessa oli mukana runsaat 150 Oulun yliopistollisen sairaalan potilasta, joista suurimmalla osalla oli ollut noin viisi nielutulehdusta vuodessa.

Aikuisten nielurisaleikkauksia on Koskenkorvan mukaan tutkittu hyvin vähän, vaikka ne ovat yksi yleisimmistä aikuisille tehtävistä leikkauksista. Toistuvien nielutulehdusten oireet ovat harvoin hankalia. Tulehdukset aiheuttavat kuitenkin paljon lääkärikäyntejä, antibioottihoitoja ja poissaoloja töistä.