Väitöstutkimus: Tanssi helpottaa masennuksen oireita

Tanssi-liiketerapia hoitaa masennusta muuttamalla kehonkuvaa myönteisemmäksi, selviää psykologian maisteri Päivi Pylvänäisen väitöstyöstä.

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa Pylvänäinen tutki tanssi-liiketerapian ryhmämuotoista käyttöä masennuksen hoidossa. Tanssi-liiketerapia on yksi luovista taideterapioista, ja se perustuu vuorovaikutukseen, liikkeeseen ja keskusteluun.

Tutkimus osoitti, että tanssi-liiketerapian tuottama kehonkuvan muutos positiivisempaan suuntaan liittyi masennusoireiden vähenemiseen. Mitä myönteisempi kehonkuva terapiaryhmän jälkeen oli, sitä parempi vointi potilaalla oli kolmen kuukauden kuluttua tehdyssä seurantatutkimuksessa.

Tutkimuksessa oli mukana kymmenen terapiaryhmää, joihin masennuspotilaat osallistuivat oman motivaationsa pohjalta. Useimmille heistä kehokeskeinen lähestymistapa masennuksen hoitoon oli uusi.

Tutkimus osoitti, että masennus on tärkeää ymmärtää kehon ja mielen tilassa ilmenevänä vaikeutena olla suhteessa itseen ja ympäristöön. Kehollisuus on tärkeä huomioida masennuksen hoidossa.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että tanssi-liiketerapia vahvistaa psyykkistä joustavuutta. Henkilö osaa olla tietoisempi kehollisten tuntemustensa ja reaktioidensa toiminnasta ja niiden vaihtoehdoista. Tällöin omaa tilaa on helpompi kuvailla myös sanallisesti. Kokemusten käsittelemiseen löytyy monipuolisempia mahdollisuuksia ja oma keho alkaa tuntua turvallisemmalta.

Pylvänäisen väitöstutkimus tarkastetaan 7.8. kello 12 alkaen Jyväskylän yliopiston vanhassa seminaarisalissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .