Väitöstutkimuskin sen todisti: Huumorista on apua masennuksen torjunnassa ja hoidossa

Huumorilla on masennusta ehkäiseviä vaikutuksia, nyt tutkitusti. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä kognitiotieteen väitöstutkimuksessa valjastettiin huumori ja teknologia helpottamaan negatiivisista mielialoista kärsivien ja masennusta sairastavien ihmisten elämää.

Väitöstutkimuksen toteuttaja on tutkija Xueyan Li. Aiemman huumoritutkimuksen pohjalta tiedetään, että huumorilla on masennusta ehkäiseviä vaikutuksia. Tässä tutkimuksessa huumorin ihmisessä aiheuttamia reaktioita tutkittiin aivokuvantamisen avulla.

– Aivokuvantamista hyödyntämällä tutkimuksessa oli mahdollista paikantaa ne aivoalueet, jotka ovat tärkeitä huumorin prosessoinnissa ja selvittää, miten humoristista informaatiota aivoissa käsitellään, Xueyan Li kertoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Tarkoituksena oli kehittää huumoriin perustuva teknologia, joka edistäisi masennuksen torjuntaa. Hän yhdisti tutkimuksessaan eri tieteenaloja, ja sovelsi elämäkeskeistä suunnittelua, jossa ihminen nostetaan keskiöön teknologian sijaan. Tutkimuksessa selvitettiin, miten suunnitteilla oleva tekniikka voisi parantaa tutkittavan elämänlaatua.

Xueyan Li havaitsi, että yhdistämällä huumoria koskevaa tutkimusta tekoälyn avaamien keinojen kanssa on mahdollista luoda sovelluksia, jotka huumorin avulla voivat parantaa ihmisten hyvinvointia.

– Tutkimus luo pohjan ja suunnittelumallin sille, miten näennäisen etäisiä osaamisalueita yhdistämällä voidaan tehdä ihmisten elämänmuotoja kehittävää elämälähtöistä teknologiasuunnittelua, Xueyan Li tiivistää.

Hänen väitöskirjansa Haha Moments – Applying Brain Research to Technology Design tarkastetaan tiistaina 7.8. Jyväskylän yliopiston Agoran auditoriossa 2, alkaen kello 12. Tilaisuus on englanninkielinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .