Väkivaltarikokset: Alkoholi suurempi ongelma kuin psyykkiset sairaudet

Psyykkisesti sairaat tekevät vain pienen osan väkivaltarikoksista, sanoo Vaasassa toimivan valtion mielisairaalan johtava lääkäri Markku Eronen. Hän tyrmää poliisiylijohtaja Mikko Paateron väitteen, jonka mukaan "turuilla ja toreilla" liikkuvat psyykkisesti sairaat ovat suurin riskitekijä Suomessa.

– Tämä on ihan puuta heinää. Nyt leimautuu aika pahasti ryhmä, joka on muutenkin varsin heikoilla ja tarvitsee apua. Psyykkisesti sairaat ovat enemmän vaaraksi itselleen kuin muille, ja he joutuvat useammin itse uhriksi, Eronen Vanhan Vaasan sairaalasta huomauttaa.

Eronen myöntää, että esimerkiksi skitsofrenia lisää jonkin verran riskiä toimia väkivaltaisesti. Sairaus on hänen mukaansa kuitenkin niin harvinainen, ettei sen perusteella kannata ruveta pelkäämään. Hänen mukaansa suuremman riskin aiheuttavat humalassa toikkaroivat ihmiset.

Myös Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen katsoo, että päihteenkäyttäjät ovat psykoosipotilaita suurempi ongelma.

Tiihosen mukaan nykyisessä palvelujärjestelmässä löytyy korjattavaa.

– Nykyisin päihdehuollon palveluja ei ole integroitu psykiatrian palveluihin. Kahden ongelman ihmiset tarvitsisivat tehostetun hoidon sen sijaan, että pomppivat kahden järjestelmän välillä.

Ongelmia usein taustalla

Poliisiylijohtaja Paatero esitti näkemyksensä, kun hän kommentoi Oulun keskiviikkoista tragediaa. Ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään murhanneen pubin työntekijän ja asiakkaan. Poliisin mukaan epäilty tekijä ja uhrit eivät tunteneet toisiaan. Epäillyn tarkasta motiivista tai mahdollisista mielenterveysongelmista ei ole tietoa. Päihteillä ei tiettävästi ole osuutta murhiin.

Erosen mukaan kukaan ei lähde hetken mielijohteesta satunnaisesti tappamaan ketään.

– Tämä ei ole yleistä silloinkaan, kun kyse on mielenterveyshäiriöstä. Todennäköisesti henkilöllä on ollut ongelmia jo jonkin aikaa, mutta niitä ei ole vain huomattu, hän toteaa yleisellä tasolla. Hän ei ota kantaa Oulun surmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

John Smith -festivaali ei juuri poliisia työllistänyt – "Päästiin aika vähällä"

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Suomessa EU-maiden viidenneksi kallein bensa tällä viikolla – näissä maissa automatkaajan kannattaa tankata

Poliisilta lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään riitaa – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään välejä Luumäellä – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Pintavedet jo pääosin lämmenneet heinäkuun alun viilenemisen jälkeen –  hellevaroitus 11 maakunnassa

Pentin olympialaiset järjestettiin Pylkönmäellä jo 45. kerran, aurinkoisessa säässä lensivät niin keihäs kuin saapaskin – katso kuvasarja lasten liikunnan riemusta

Moottorien jylinää ja sankkoja vesisuihkuja: vielä ehdit kokemaan vauhdin hurmaa Jyväsjärvelle – katso täältä loppupäivän aikataulu ratamoottoriveneilyn SM-osakilpailuun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.