Väyrynen: Niinistön jatkokausi Suomelle parasta – "kylmän sodan keinot käyttöön"

Keskustan presidenttiehdokkaana viime vaaleissa ollut europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kannattaa istuvan presidentin Sauli Niinistön jatkokautta.

– Olisi parasta, jos Niinistö jatkaisi tasavallan presidenttinä. Luotan siihen, että hän pysyttäytyy Paasikiven linjalla ja huolehtii, että Suomi säilyttää asemansa liittoutumattomana, puolueettomana maana, Väyrynen sanoo.

Olisiko keskustapuolueenkin syytä asettua Niinistön presidenttiehdokkuuden taakse?

– En ota siihen kantaa, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että olisi hyvä, jos Niinistö jatkaisi.

Väyrynen oli ehdolla myös viime eduskuntavaaleissa, mutta ei vaalimenestyksestä huolimatta siirtynyt kansanedustajaksi vaan jäi Brysseliin.

– En aio olla enää kuntavaaleissa enkä maakuntavaaleissa mukana. En osaa muuten sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, toteaa Väyrynen, joka istuu myös Keminmaan kunnanvaltuustossa.

Kylmän sodan keinot taas käyttöön

Presidentti Niinistö tulee haastattelun aikana vastaan myös toisessakin asiassa, Itämeren alueen vakauden edistämisessä.

– Presidentti Niinistö teki mielenkiintoisen avauksen uudenvuoden puheessaan, kun esitti, että tarvittaisiin turvallisuutta ja luottamusta lisääviä toimia. Sellaisiahan oli käytössä kylmän sodan kaudella. Ne olisivat varmasti nykyaikanakin hyödyllisiä, Väyrynen sanoo.

Hän mainitsee sopivina keinoina sotilaallista toimintaa koskevan tiedonvälityksen lisäämisen Itämeren alueen maiden välillä ja mahdolliset joukkojen vähennykset alueella.

– Siinä olisivat tietysti kaikki Itämeren alueen valtiot mukana.

Keskeinen rooli olisi Venäjällä, joka on Itämeren alueen merkittävin valtio sotilaallisessa mielessä. Alueen valtioista moni kuuluu Natoon, joten Natollakin olisi merkittävä rooli. Puolueettomina maina myös Suomi ja Ruotsi olisivat Väyrysen mukaan tärkeitä osanottajia prosessissa.

Konkaripoliitikko perääkin asiantuntijoilta ideoita luottamusta lisäävistä toimista. Hän vakuuttaa, että Venäjän halu liennytystoimiin selviää, kun asiasta aletaan keskustella.

– Onhan Venäjä toiminut tähän mennessä jo rakentavasti siinä mielessä, että se ei ole viime aikoina ainakaan merkittävästi lisännyt sotilaallista varustautumista Suomen lähialueilla.

Suomen ja Venäjän väliset kahdenväliset neuvottelut tässä asiassa eivät ole Väyrysen mielestä tarpeen. Muuten hän kyllä näkee maiden välisen yhteydenpidon tiivistämisen erittäin tarpeellisena.

Ei sotilasliittoa Ruotsin kanssa

Väyrynen varoittaa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön viemisestä sotilasliitoksi asti. Se vähentäisi Itämeren alueen turvallisuutta.

– Yhteistyö on hyvä, mutta en näe lainkaan tarpeelliseksi, että Suomi ja Ruotsi sopisivat puolustusliiton keskenään tai että meillä olisi yhteisiä yksiköitä. Tällaisia ehdotuksiahan on tehty. Kumpikin maa huolehtikoon itse oman maa- ja vesialueensa, sekä ilmatilansa valvonnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Väyrynen: Ylen uutisella oli tarkoituskin synnyttää hämmennystä