Väyrynen: "Olisi outoa, jos puoluettani ei hyväksyttäisi rekisteriin"

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) kummeksuu ajatusta, että hänen perusteilla olevaa puoluettaan, kansalaispuoluetta, ei huolittaisi puoluerekisteriin.

Asiantuntijat ovat epäilleet, että aikomus hyväksyä kansalaispuolueen jäseniksi vain kansanedustajia ja europarlamentaarikkoja on puoluelain vastaista. Puoluelaissa todetaan muun muassa, että puolueena rekisteröidään kirjallisesta hakemuksesta yhdistys, jonka varsinaisena tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin ja jonka säännöt turvaavat kansanvaltaisten periaatteiden noudattamisen yhdistyksen päätöksenteossa ja toiminnassa. On epäselvää, miten kansanvaltaisuus toteutuu, jos jäseniä rajataan.

– Olisihan se outoa, jos uutta puoluetta ei hyväksyttäisi puoluerekisteriin, vaikka sen toiminta valtiollisiin asioihin vaikuttamiseksi on monin verroin kansanvaltaisempaa kuin nyt rekisterissä olevien puolueiden, Väyrynen kirjoittaa verkkosivuillaan.

Väyrynen luettelee esimerkkejä, miten kansanvaltaisuus hänen mielestään toteutuu – tai jää toteutumassa – monissa puolueissa. Hän sanoo, että keskustassa liberaalit, "jotka ovat jäsenistön ja kannattajien keskuudessa vähemmistönä, valtasivat kaikki johtopaikat puoluekokouksessa 2010".

– Nämä valinnat joutuivat kansanvallan testiin seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa. Puolue koki historiansa suurimman vaalitappion.

Kokoomuksesta Väyrynen sanoo, että puheenjohtajaksi valittiin "yllättäen puolueen peruskannattajien vierastama Alexander Stubb".

– Hallitusryhmään hän on valinnut vain omia suosikkejaan.

Perussuomalaisten Väyrynen sanoo olevan puheenjohtaja Timo Soinin "rautaisessa otteessa".

– Hallitukseen päästyään puoluejohto on luopunut helposti tärkeimmistä tavoitteistaan. Puolueen kannatus on romahtanut, mutta eduskuntavaaleissa saatu valtakirja on voimassa koko vaalikauden.

SDP:kin saa osansa.

– Ay-väen muodostama juntta syrjäytti Jutta Urpilaisen. Puolueen kannatus heikkeni entisestään. Nyt sen suosio on noussut, mutta vain sen vuoksi, että tyytymättömyys hallituspuolueisiin on vielä suurempaa.

Väyrysen mukaan kansalaispuolue on perusteilla siksi, että kansanvalta jää toteutumatta nykyisten poliittisten puolueiden päätöksenteossa ja toiminnassa.

– Kansalaispuolue pyrkii täydentämään ja tervehdyttämään huonosti toimivaa edustuksellista kansanvaltaa. Siksi päätösvalta on tarkoitus antaa kansan vaaleissa valitsemille edustajille, jotka myös vastaavat toiminnastaan suoraan valitsijoille. Muut suomalaiset pääsevät vaikuttamaan tukiryhmän kautta.

Lähde: Paavo Väyrysen verkkosivut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.